Szentmise az áldozatokért

Szentmise az áldozatokért
Nagyvárad- Péntek délután az 1944. szeptember 27-i mezőbikácsi sortűz áldozatainak- Fehér Miklós, Orosz György, Rostás Biri, Takács Mihály és Varga György- emlékére mutattak be szentmisét a nagyváradi Székesegyház kápolnájában.

 

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt, prédikációjában Mahajduda János segédlelkész Kupán Árpád Mezőbikácsi hősök és áldozatok a 20. század első felének tragikus sodrában című tanulmányából olvasott fel egy részletet.

Többek közt elhangzott: a második világháborúnak nemcsak katonahősei, hanem igen sok civil áldozatai is voltak. Az ő értelmetlen haláluk, pusztulásuk még fájdalmasabb, még tragikusabb, mint a harctereken harcoló katonakéi, hiszen nem a véletlen szerencsétlenség vitte őket a halálba, hanem a háború zűrzavarát kihasználva egyes személyek, csoportok, sőt a zsidók esetében maga az államhatalom fajgyűlölettől, sovinizmustól vezettetve követett el mészárlást a polgári lakosság körében.

Hasonló esetre került sor Mezőbikácson is, 1944. szeptember 27-én, amikor a háború utolsó szakaszában ezen a vidéken is folytak harcok. Ezen a napon öt ártatlan civil személy lett a sortűz áldozata. Rájuk még azt sem lehetett ráfogni, hogy szembeszálltak volna a hatalommal, nekik egyetlen vétkük az volt, hogy más nyelven beszéltek, mint a négy év után visszatérő új honfoglalók. Ezt a tragikus történetet a legnagyobb elhallgatás és titkolózás övezte és övezi még ma is, ami megnehezíti, hogy a meglevő bizalmatlanságok, szorongások, félelmek, sőt ellenségességek megszűnjenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,