Szentjobb: lovagok ma is léteznek

A lovagok világával ismerkedhettek meg a gyermekek, felnőttek
A lovagok világával ismerkedhettek meg a gyermekek, felnőttek
Amikor lovagokról hallunk, olvasunk, akaratlanul is a középkor híres, nevezetes alakjai jelennek meg szemünk előtt. Olyan harcosok, akik csatába mentek a haza védelmének érdekében, akik a várakat védték, akik palástjukat terítették az út széli koldusokra.

Talán arra gondolunk, hogy ma már nincs ilyen emberekre szükség – hiszen nincsenek csaták, a várak is már csak turisztikai látványosságok –, ezért nem is léteznek. Pedig ma is vannak lovagok. Szentjobbon immár negyedik éve járnak vissza a sárospataki lovagok, hogy fogadalmukhoz híven támogassák a Szent István Szociális Központot. A Szentjobbi Hagyományőrző Huszárok Egyesületével közösen, 2018. július 21-én megszervezték a Vissza a lovagkorba elnevezésű Szentjobbi Hagyományőrző Napokat, hogy minél több gyereknek és felnőttnek alkalma legyen közelről megismerni a lovagok világát, felpróbálni viseletüket, harceszközeiket.

A falu és a Szent István Szociális Központ gyerekei nagy lelkesedéssel vettek részt az egész napos rendezvényen. Délelőtt a kisebbek népi gyermekjátékokat játszhattak, új, ötletes játékokat próbálhattak ki. A lányok, akik éppen nem a főzésben segédkeztek, a körmönfonás háromféle technikáját sajátíthatták el. A fiúk, legnagyobb örömükre, kedvükre íjászkodtak és egy íjászversenyen vettek részt. Délután a Milites Christi budapesti lovagok jóvoltából a gyerekek megtanulták a viking sakk-játékot, amely egy egyszerű, de nagyon ötletes csapatformáló játék, és órákon keresztül lefoglalta a gyerekeket.

Emlékezés

A hagyományőrző nap a Szentjobb központjában álló Mercurius szobor mellett ért véget, ahol megemlékeztünk településünk egy igazi lovagjáról, Exc. Tempfli József néhai váradi megyés püspökről, aki a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrendnek volt a Magyarországi Grand Spirituálisa, és 1982. június 27-én szentjobbi apát címet kapott. Életéről László Sándor és Zatykó István huszár, egykori elöljárók emlékeztek meg, míg lovagi mivoltát Lajter Imre, a rend tagja mutatta be az egybegyűlteknek. A szerénység, a kedvesség és a mindenkihez lehajló jóság, a segítségnyújtás voltak legszebb ismertető jelei egykori püspök atyánknak. Igazi lovag volt ő, és mindenki szeretettel emlékezik vissza rá. A szentjobbiakat különösen kedvelte és pártfogolta. Lovagtársai mély tisztelettel koszorúzták meg az általa állíttatott Mercurius szobrot.

Ezen napok megvalósítását hálásan köszönjük Zatykó Jácint alpolgármesternek, aki, mint huszár, a rendezvényt felkarolta és egyik főszervezője volt. Köszönet továbbá a rendezvény támogatóinak: a Sárospataki Lovagok Egyesületének, a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesületnek, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrendnek, az RMDSZ-nek és a Communitas Alapítványnak, a Szentjobbi Haladás Sportklubnak, Szentjobb önkormányzatának és a Szent István Szociális Központnak.

A Szentjobbi Hagyományőrző Napok mindenkinek megmutatták, hogy ma is vannak lovagok, emberek, akik kiállnak a jó érdekében, akiknek fontos a hagyományok védelme, az összefogás és a szegények támogatása.

Kertész Szerafina nővér