Szent Márton Napi vásárt szerveznek

Akt.:
Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének elnöke
Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének elnöke
Tegnap Csomortányi István sajtótájékoztatón több olyan témáról is beszélt, amelyek az Érmelléki Gazdák Egyesületét érinti, többek között szó volt az idén is megrendezendő Szent Márton Napi vásárról is.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete idén ismét megszervezi a Szent Márton Napi Vásárt, az érmelléki ízeket bemutató vásár november 11–12. között várja az érdeklődőket a Szent László téren. Az esemény a Márton-napi népszokásokhoz és az újborhoz fog kapcsolódni, így a libahús mellett a különféle borok is helyet kapnak majd a vásáron. Emellett sajtok, hidegen sajtolt olajok, mézek is kaphatóak lesznek, de az elmúlt évekhez hasonlóan kézművesek tárgyait is meg lehet majd találni. A vásár külön érdekessége, hogy esemény formájában jelen lesz a Facebookon is, illetve azok között, akik jelzik a vásáron való részvételüket, a helyszínen három ajándékcsomagot fognak kisorsolni.

Csomortányi István, a vásárt bejelentő sajtótájékoztatón kitért a jövőbeli tervekre is, ugyanis tavasztól, március hónaptól heti vásárokat szeretnének szervezni a Szent László téren és Nagyvárad forgalmasabb pontjain. A vásár megszervezésének egyik legfőbb akadálya már az idén megoldódik, ugyanis hamarosan elkészülnek az Érmelléki Gazdák Egyesületének saját standjai.

Várják az árusok jelentkezését a 0756 530 912 (Laskovits István, irodavezető) telefonszámon. A vásár szervezői nyitottak a megye román termelői felé is, így a Crisana Egyesület is meghívást kapott.

Ösztöndíjak agrárszakos diákoknak

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete a magyar Földművelésügyi Minisztériummal kötött megállapodás alapján két darab ösztöndíjat ítélt oda a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának PKE-n kihelyezett képzésében résztvevő diákok számára. Az idén ezt az ösztöndíjat két elsőéves hallgató fogja megkapni. A Földművelésügyi Minisztérium a Kárpát-medencében hat partneregyesülettel működik együtt, összesen 13 ösztöndíjat biztosítva. Romániában az Érmelléki Gazdák Egyesülete mellett a Romániai Magyar Gazdák Maros megyei szervezete és a Háromszéki Ifjú Gazdák Szövetsége vesz részt a programban. Az ünnepélyes díjátadóra, amelyen az ösztöndíjakat a minisztérium képviselői adják át, november 22-én kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A választott dátum azért is különleges, mivel aznap ünnepeljük Ady Endre születésének 140. évfordulóját, aminek alkalmából az Érmelléki Gazdák Egyesülete megkoszorúzza Ady Endre Széchenyi-téri szobrát (az Ady-múzeum előtt).

Közbirtokosságok problémái

Végezetül szó volt a Bihar megyei közbirtokosságokat érintő problémákról, ugyanis a közbirtokosságok tulajdonosai részéről több panasz is érkezett, miszerint a gazdaságok vezetői nem számolnak be a gazdálkodásról, így eltűnik a jövedelem, a közbirtokosságok pedig nemcsak a jövedelem hiányában szenvednek, hanem sokszor még tüzifához sem jutnak. Ennek a problémának orvoslására még az idén létre akarják hozni a Bihar megyei Közbirtokosságok és Közbirtokosságok Tulajdonosainak Érdekképviseleti Szervezetét, amelyek segítséget nyújtanának, illetve képviselnék a tulajdonosokat a visszaélésekkel szemben. Ezzel kapcsolatban a 0762 248 691 telefonszámon várják azoknak a jelentkezését, akik érdekeltek az egyesület működésében, vagy be szeretnének kapcsolódni az egyesület munkájába.

János Piroska