Szent Márton Napi Vásár

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete fontosnak tartja a helyi termékek népszerűsítését
Az Érmelléki Gazdák Egyesülete fontosnak tartja a helyi termékek népszerűsítését
November 11–12-én az Érmelléki Gazdák Egyesülete immár harmadik esztendeje szervezi meg az Érmellék ízei és termékei nevet viselő vásársorozatát. Ez Szent Márton Napi Vásárként vált ismertté.

A Búzavirág védjegy alatt ismertté vált produktumoknak ezúttal a nagyváradi Szent László tér biztosít helyet. Érmelléki borászok, méztermelők és sajtkészítők termékeit vásárolhatják meg mindazok, akik az egészséges táplálkozás hívei, ugyanakkor hidegen sajtolt olajtermékekkel, egészséges gyümölcs- és zöldségfélékkel, házi szörpökkel, mézeskaláccsal és egyéb vásárfiával lephetik meg családtagjaikat, de akár kerámiatárgyakat, tiffany típusú üvegtermékeket (idén bőrdíszműáruval is találkozhatnak a termék kedvelői) is vásárolhatnak a már jól ismert kézművesektől.

Részletek

A szatmárnémeti termékek az Aranykapu Kulturális Egyesület által vesznek részt ezúttal is termékbemutatón. A szatmári kézművesekről érdemes tudni, hogy áruik forgalmazásán kívül fontosnak tartják a térség még élő kézműves-hagyományainak megismertetését, népszerűsítését is. Kézműveseik és népi iparművészeik által készített dísztárgyakat, különleges mézeket, mézes finomságokat, házi készítésű szappanokat és natúr kozmetikumokat szerezhetnek be standjaikról. Az érmelléki, a hegyközi és a szatmári portékák mellett jelen lesz ezúttal is Tamási Áron szülőfalujából, Farkaslakáról a Kovács-kalács cég is, melynek kürtőskalácsai nagy keresletnek örvendtek valahányszor részt vettek az effajta vásárokon.
Az Érmelléki Gazdák Egyesülete fontosnak tartja a helyi termékek népszerűsítését, nem csupán azért, mert ezzel az érmelléki kistermelőket segítik a külföldi termékbehozatallal szemben, de azért is, mert az itthon készült élelmiszerféleségek sokkal ízletesebbek és egészségesebbek a sorozatban gyártott ipari élelmiszertermékekkel szemben. Ugyanakkor az sem elhanyagolandó tényező, hogy nem a külföldi behozatalt támogatja pénzével a vásárló, hanem a kistermelők portékáit, biokészítményeit pártfogolja, részesíti előnyben, hozza versenyképesebb helyzetbe. A Búzavirág védjegye alatt zajló vásárt és bemutatót az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül a Magyar Kormány támogatja.