Szent Márton Napi Vásár az eredeti ízek kedvelőinek

Ismét megrendezték a Szent Márton Napi Vásárt Váradon
Ismét megrendezték a Szent Márton Napi Vásárt Váradon
Ismét lezajlott a Szent Márton Napi Vásár Váradon. November 10-én és 11-én az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezésében naponta 10–19 óra között várták az eredeti ízek kedvelőit a Szent László téren, a standoknál. A más jól ismert termékek mellett újdonságok is voltak.

A Búzavirág-logó által összefogott termékekre a két nap alatt igen sokan voltak kíváncsiak, főleg, hogy még az időjárás is kedvezett a rendezvénynek. A lokális értékek támogatásának jegyében érmelléki borászok, méztermelők és sajtkészítők termékei, hidegen sajtolt olajtermékek, gyümölcs- és zöldségfélék, szörpök, mézeskalácsok, virághagymák is kaphatóak voltak, és persze a vásár másik szegmense az elmaradhatatlan kézművestermék-kirakodó volt: kerámiatárgyakat, tiffany üvegtermékeket, bőrdíszmű árukat is beszerezhettek az érdeklődők. Ugyanakkor voltak vendégárusok például Farkaslakáról is, ahonnan kürtőskalácskészítő tudományukat hozták el, vagy épp Szatmárról, de kolozsvári és Hajdú-Bihar megyei termékek is kaphatóak voltak. Ugyanakkor olyan vásárlókkal is találkoztunk, akik a sajtósok láttára azt panaszolták, hogy libacombért jöttek ki a Szent Márton Napi Vásárra, ám épp azt nem kaptak. Ennek ellenért ők is érdeklődéssel járták végig a standokat.

Lakomák, bálok, vásárok

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A Márton-napi – gyakorta lúdból készült – vacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.