Szent Lászlótól Szent Lászlóig – két keréken határok nélkül

A IV. Szent László Napok keretében idén is szerveztek biciklitúrát Nagyváradról Szent László biharkeresztesi szobrához. Fotó: P. Nagy Noémi
A IV. Szent László Napok keretében idén is szerveztek biciklitúrát Nagyváradról Szent László biharkeresztesi szobrához. Fotó: P. Nagy Noémi
A IV. Szent László Napok keretében idén is szerveztek biciklitúrát Nagyváradról Szent László biharkeresztesi szobrához. Családok, fiatalok és idősek együtt kerekeztek vasárnap.

Immár hagyományossá vált, hogy a Szent László Napok keretében határon átívelő biciklitúrát szerveznek Szent Lászlótól Szent Lászlóig címmel. Idén a lelkes kerékpározók vasárnap reggel a váradi várban gyülekeztek, innen indultak el Biharkeresztesig, Szent László szobrához. A több mint ötvenfős csapathoz út közben is csatlakoztak, sőt a határ túloldalán egy kerékpáros csoport fogadta a váradiakat, akik között ott volt Semlyényiné Mizák Ágota, Biharkeresztes alpolgármestere is. A biciklisek ezt követően együtt gurultak tovább, az első megálló az ártándi Trianon-emlékműnél volt, ahol Nagy József Barna, a kerékpártúra szervezője néhány szóban megfogalmazta, hogy a trianoni határ nem elválasztja, hanem összeköti a határ két oldalán élő magyarokat. A csoport tagjai Szent László biharkeresztesi szobránál koszorúkat helyeztek el, majd a helyi művelődési házban a keresztesi iskolások rövid verses-táncos előadását nézték meg.

Az előadást követően Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője hívott mindenkit határon innen és túl, hogy vegyenek részt az eseménysorozat rendezvényein.