Szent Lászlóról a Szacsvayban

Szent Lászlóról a Szacsvayban
Nagyvárad- Kedd délután a XXII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Olvass-alkoss-játssz címmel iskolanapot szerveztek a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában öt korosztály számára.

 

A délben kezdődött és közel három órán keresztül zajló képességfejlesztő és csapatépítő foglalkozások helyszíne a tanintézmény tornatermének földszinti és emeleti részei voltak. Öt évfolyam (előkészítő és I-IV. osztályosok) képviseltette magát, nem csupán a házigazda Szacsvay Imre Általános Iskolából, hanem a vendégként meghívott 16. számú Általános Iskolából is. A jelenlevőket Pásztor Gabriella igazgatónő köszöntötte Kecse Gabriella aligazgatónő és Tunyogi Katalin tanítónő, szervező nevében is. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy 1992-ben rendezték meg először a Festum Varadinumot, annak emlékére, hogy 1692-ben, tehát az idén már 321 éve Várad felszabadult a török uralom alól. A hagyományőrző sorozatba az idén a Szacsvay iskola is bekapcsolódott azzal a szándékkal, hogy sikeres lesz az általuk kínált program, és jövőre érdemes majd folytatni.

Műhelyek

Az első órában az emeleti termekbe vonultak a gyermekek. Az előkészítő osztályosoknak egy Szent Lászlóról szóló legendát olvastak fel a tanítónők, melyet a kicsik lerajzoltak. Az elsősök és másodikosok ők maguk olvasták fel a legendákat, míg a harmadikosok és negyedikesek otthon elkészített, 48 darabos puzzle-t hoztak magukkal, melyek szintén valamelyik legendát mutatták be. Elmondták, hogy miért az adott mondát ábrázolták, majd cseréltek egymás között, és ki kellett rakják egy-egy másik gyermek által csinált puzzle-t, melyeket aztán felajánlottak a Szacsvay Egyesületnek.

A második órában játszóházzá alakult a tornaterem: a festő- és tervezőműhelyben kard és mellvért készült, a gyurmaműhelyben Szent László király Szög névre hallgató paripája, a legóközpontban pedig a székesegyház makettje.

Ciucur Losonczi Antonius