Szent László Napok: Várad a Várad

Szent László Napok: Várad a Várad
Várad a Várad a jelmondata a június 18. és 24 között, immár hatodik alkalommal zajló Szent László Napok rendezvénysorozatnak. A szervezők csütörtökön több tudnivalóról számoltak be.

Zatykó Gyula főszervező elmondta: amint a jelmondattal is jelezni szeretnék, ragaszkodunk e városhoz, mely „óv, véd, táplál és mindent biztosít, ami az élethez szükséges”. A többi Szent László Napokhoz hasonlóan, a programok intenzitása ezúttal is fokozódik, s a „maximális pörgés” 22-én, 23-án és 24-én lesz. Hasonlóan az elmúlt évekhez, a rendezvény a hagyományőrzés, családbarátság jegyében zajlik, de kulturális rendezvények és tudományos előadások is lesznek, és sok-sok olyan program is, amihez hasonlókat a korábbi évek során a váradiak már megszoktak és megszerettek.

Újdonságok

Újdonságokkal is készültek – ezek egyikét a lovas programok jelentik. „Úgy érzem, hogy a magyarság és a ló elválaszthatatlan, és az infrastruktúrával kapcsolatos nehézségeket átlépve meg tudtuk ezeket valósítani” – mondta a főszervező, aki egyben arról is beszámolt: nem marad el a már megszokott biciklizés sem, „Szent Lászlótól Szent Lászlóig”, azaz Nagyváradtól Biharkeresztesig. Ez a „nulladik napon”, azaz 17-én lesz, a várból indulnak fél tíztől, s valódi „családi örömbringázásnak” képzelik el, melyen kicsik és nagyok részt vesznek majd – tavaly például ötéves gyermek is megtette a távot, tudtuk meg. Még több kézműves fog eljönni termékeivel a vásárra, mint az elmúlt években és szinte minden nap lesz humor, hogy mindenki megtalálja a számára kedves témát.

Koncertek

Számításaik szerint, akárcsak a korábbi évek során, a legtöbb embert az esti koncertek mozgatják majd meg – ezek közül is a legfontosabbak 22. és 24. között zajlanak majd, a vár nagyszínpadán. Mihálka Melinda programigazgató elmondta, 22-én a Magna cum Laude, 23-án Rúzsa Magdi, 24-én pedig Fenyő Miklós és csapata koncertezik, utóbbi a Fenyő Gyöngye zenekarral, a Csacska Macska vokállal és a Jampi Angyalok táncosaival lép fel. Mindhárom koncert 21 órától kezdődik, s persze egyéb fellépők is lesznek: szerdán sanzonestre várják a nézőket, pénteken a Szigligeti Színészzenekar lép fel, majd Dutka András, azaz Andy Roll csap a húrok közé, szombaton a Corvina Consort együttes régizene koncertje zajlik majd a vártemplomban, délután pedig a 100 Folk Celsius szórakoztat majd kicsiket és nagyokat. Tavalyhoz hasonlóan az idén is lesz humor, Felméri Péter és Benedek Zalán stand-up előadásainak köszönhetően.

Programkavalkád

A vérbeli középkori hangulatot az íjászat és a lovagi tornák biztosítják, a Győri Ördöglovasok szombaton és vasárnap két-két előadással készülnek; íjász oktatás és fogathajtó verseny lesz majd. Mivel 2018-at a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás-emlékévnek nyilvánította, a Kolozsvári Napok szervezőivel közösen egy Mátyás-korabeli sátorba várják az érdeklődőket, mely folyamatosan nyitva lesz. Nem fog hiányozni az örömfőzés és a Váradról elszármazottak találkozója sem, s rengeteg, családoknak és gyerekeknek szóló programra várják a váradiakat, de nem csak őket.

Nagy József Barna szervező hozzáfűzte: főleg az utolsó három nap során nagyon sok ilyen jellegű program lesz, szeretnének minél több magyar családdal találkozni. Június 18-án a húsz éve elhunyt László Gyula régészprofesszorra emlékeznek, egy tudományos konferenciával fognak tisztelegni munkássága előtt. Másnap a Kanizsai Udvari Kamarazenekar tér vissza Nagyváradra tíz év után, a Tizennyolc című darabbal, mely a magyar királyság utolsó három napját dolgozza fel. 23-án pedig, mivel az Aranycsapat éve is 2018, Aranycsapat Ifjúsági Labdarúgó Torna lesz.

Zatykó Gyula kifejtette, ezúttal szoboravatás is lesz a Szent László Napok nyitónapján: már öt éve megfogalmazódott bennük, hogy fontos lenne szobrot állítani Rhédey grófnak, s most ez meg is fog történni. Ez egy fontos momentum, hiszen elég régen avatták magyar ember szobrát Nagyváradon, magyar nemes szobrát pedig még régebben, s erre nem csak a nagyváradiakat várják, mondta a főszervező.

A várkertben is

Újdonság, hogy más évektől eltérően a rendezvény a várfalakon kívül is zajlani fog, a várkertben, illetve a vársáncban, részben azért, mert ásatások miatt a vár belső udvara be van zárva. A lovas bemutatók, az íjászat, a hagyományőrző rendezvények mind kint fognak zajlani.

A későbbiekben további sajtótájékoztatók is lesznek majd, melyeken aprólékosabban ismertetik a programokat, ezenkívül a www.szentlaszlonapok.ro honlapon is részletesen lehet tájékozódni az eseményről.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .