Szent László Napok: hat év történései

Akt.:
Az elmúlt hat év legszebb élményeire tekintettek vissza a találkozón
Az elmúlt hat év legszebb élményeire tekintettek vissza a találkozón
Az elmúlt hat év legszebb élményeire tekintettek vissza a Szent László Napok szervezői a Moszkva kávézóban megszervezett találkozón. Fényképkiállítás is volt, s javaslatok is elhangzottak. A visszatekintés Dutka András, művésznevén Andy Roll fellépésével zárult.


Negyed évszázados fennállását ünnepli a Nemzeti Kulturális Alap, s ebből az alkalomból visszatekintéseket szerveznek azoknak az eseményeknek a házigazdái, amelyek az alap támogatásával jöttek létre. A Szent László Napok esetében a visszaemlékezés több napon át zajlott: kedden az első rendezvényre emlékeztek vissza egy „időutazás” során, az egyik ismert közösségi portálon, utána minden nap egy másikra, vasárnap pedig a Moszkva kávézóban a hat év élményeit elevenítették fel a szervezők egy olyan találkozó során, melyen szervezők, önkéntesek és résztvevők találkoztak.

Fiatalos fesztivál

Asztalos Attila szervező köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta a fekete-fehér fotókból álló tárlatot, melyen a Szent László Napokon résztvevő nevesebb zenészek, fontosabb momentumok tekinthetők meg – többek között a Csík zenekar, Lovasi András és Kiss Tibor, a Hot Jazz Band, az Anna and the Barbies, a Hooligans, Koncz Zsuzsa, Zorán, s nem utolsósorban az Omega együttes. Ezzel párhuzamosan az elmúlt rendezvények összefoglaló filmjei mentek felvételről. Zatykó Gyula főszervező visszaemlékezett arra, hogy az első két rendezvény még a Rhédey-kertben zajlott, a következők pedig már a várban. „Isteni szerencse, hogy elsőként magyar rendezvény megszervezésének jutott a vár” – jegyezte meg. A fesztivál gondolata 2012-ben fogalmazódott meg, de akkor anyagi források hiányában nem tudták megszervezni, viszont 2013 elején nekifogtak. A cél egy fiatalos fesztivál létrehozatala volt, kulturális programokkal egybekötve, hogy a nagyváradiak ismerjék meg a kapcsolatot Szent László és Várad között, hiszen a tapasztalata az volt, hogy még a magyarok között is akadtak, akik nem tudták, hogy a várost Szent László alapította. 2013-ban „tőrt döftek a hátunkba”, ugyanis valaki le akarta védetni a Szent László nevet, valamint a rendezvény logóját. Szerencsére volt egy hatvan napos fellebbezési idő, s mivel a szervezők is le akarták védetni, mindez a tudomásukra jutott és még idejében léphettek. A bíróság eldöntötte, hogy az ő szellemi tulajdonuk, úgyhogy „nem tudták ellopni a sajtot a szánkból” – mondta Zatykó Gyula.

Erős kezdés

A későbbiek során többen a szervezők közül tapasztalataikat, élményeiket osztották meg a jelenlévőkkel. Mihálka Melinda programigazgató visszaemlékezett az első rendezvényre, amikor abból a meggondolásból, hogy „erős kezdés kell”, rögtön az első napra Rúzsa Magdit hívták meg. „Özönlött a nép a Rhédey kertbe, ezzel beírtuk magunkat a jeles rendezvények közé” – mondta. A lényeg, folytatta, hogy ilyenkor egymással találkozzunk, s mindenki megtalálja a neki való programokat. Varga-Korpos Dalma, az egyesület elnöke kifejtette, hogy szereti, ha minden szép sorjában történik, hiszen ő felel azért, hogy „időben történjenek a dolgok”. Mint bevallotta, „a Szent László Napok segített, hogy hazaérjek”. Székely Bettina, az önkéntesek egyik koordinátora az önkéntesek által folytatott láthatatlan, de annál fontosabb munkáról szólt, a sokszor hálátlan feladatokról, melyek a fesztivál előtt, közben és után is zajlanak. Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa az egyetem és a rendezvény közös tehetséggondozó programjáról beszélt, az Art Generator nevet viselő kiállításról, majd a későbbiek során javasolta: a szervezők álljanak a továbbiakban is egy-egy nemes ügy mögé, s szervezzenek gyűjtést, úgy, ahogy a Rhédey-szobor létrehozataláért is tették.

Hatalmas energia

Nagy József Barna előadásszervező nem rejtette véka alá: már a rendezvény elején „szinte félhalottak”, utána pedig valóságos zombik, hiszen hatalmas energiára van szükség, hogy mindent biztosítani tudjanak, s megoldják a hirtelen felmerülő gondokat. Mint megjegyezte, a hétvégén zajló nagyváradi rendezvényen a résztvevők „elmentek egymás mellett”, itt viszont megállnak, beszélgetnek egymással. Fontos, hogy felidézik Szent Lászlót, magyar múltunkat, s egyik megvalósításuk, hogy a magyarországi emberi erőforrások minisztere is ellátogatott a rendezvényre, sőt, előadást is tartott.

A későbbiekben szó esett a Rhédey-szobor felállítása körüli hercehurcáról, majd a további fesztiválokra vonatkozó javaslatok, észrevételek hangzottak el a nézők részéről. A visszatekintés Dutka András, művésznevén Andy Roll fellépésével zárult.

Visszajelzések

Bálint Eszter sajtófelelős elmondta: a közösségi portálokon egyre többen lájkolják az eseményt, s nemcsak a fiatalok, hanem az 50–60, sőt, hetven évesek korosztálya is, emellett románoktól is egyre több visszajelzés érkezik. Farkas László a temetőlátogatásokról szólt, Siraczki Katalin, a nagyváradi Kerekítő Közösség képviselője az anyukáknak és babáknak szervezett rendezvényt említette meg, s szólt a baba-mama sátorról, ahová be lehet térni bármikor. Agyagási Ernő a logisztikai feladatokról szólt, mint mondta, most már nem gond a folyamatos áramellátás, mint az elmúlt évek során.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .