Szent László-körmenetet tartottak

Szent László-körmenetet tartottak
Nagyvárad – Vasárnap a szokásos Szent László-körmenettel zárult a Festum Varadinum egyházi programja. Az ünnepi szentmisét a jelenlevő papokkal közösen Exc. Böcskei László megyés püspök mutatta be.

Vasárnap délben a Bazilikában tartott ünnepi szentmisével, majd az ezt követő Szent László-körmenettel zárult a XX. Festum Varadinum rendezvénysorozat egyházi része. Mivel az idei évtől kezdve Exc. Böcskei László megyés püspök tavalyi döntésének köszönhetően húsvét V. vasárnapja egyúttal egyházmegyei zarándoklati nap is, a program már délelőtt 10 órakor elkezdődött, mely időponttól kezdve egy órán keresztül a zarándokok és a váradi hívek közösen mondott imákkal és énekekkel rótták le tiszteletüket a Székesegyház főoltára elé kihelyezett Szent László-ereklye előtt. Az idei ünnepély egyik másik újdonsága ugyanakkor az volt, hogy megtisztelték jelenlétükkel a győri Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület tagjai is, akik a nyugat-magyarországi városban zajlott körmenetek alkalmával szokták kisérni a lovagkirály hermáját.

A misét Exc. Böcskei László mutatta be, szentbeszédet pedig Kolozsvári István tb. kanonok, a Szent Anna templom igazgatója mondott, Szent Máté könyvéből vett evangéliumi részlet alapján. A körmenet elindulása előtt az egyházmegye főpásztora bejelentette: megkérte Mons. Fodor József nagyprépostot, általános helynököt, hogy Szent László tiszteletére szervezze meg, hogy a nagyváradi vártemplomban végezzék a szokásos vasárnapi szentmisék mellett a káptalan szentmiséit is.

 

Ciucur Losonczi Antonius