Szent László és rokonai látogattak Váradra

Szent László és rokonai látogattak Váradra
Szombat délután Családi napot szervezett a Barokk Palota kertjében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és Szigligeti Színház. Előadás is volt.

Szent László és családja, rokonai látogattak szombat délután a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség székhelyének kertjébe, hogy család- és társadalomépítésre bátorítsák, buzdítsák kései utódjaikat, példát mutassanak hazaszeretetből és imádságos lelkületből. A püspökség, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és Szigligeti Színház koprodukciójában zajlott eseményen az érdeklődők először a Székesfehérváron néhány nappal korábban bemutatott Koronázási Ünnepi Játékokban felcsendült dalok közül hallgathattak meg néhányat, miközben közreműködtek a középiskola gyermekkórusának tagjai, a Nagyvárad Táncegyüttes művészei és Benedekffy Kata szoprán énekesnő, aki a Napba Öltözött Asszony, vagyis a Boldogságos Szűz Mária szerepét játszotta.
Exc. Böcskei László megyés püspök az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a fehérvári előadás egy töredékét, annak hangulatát próbálták áthozni Váradra. Hangsúlyozta: fontos ébren tartani egyrészt a nagy elődök iránti tiszteletet, ugyanakkor az is kell, hogy merjünk egy kicsit továbblépni, megközelíteni azt a példát, amit felidézünk sokszor az ő életünkből, és próbálunk a magunkévá tenni. Hozzátette: reméli, hogy ezen próbálkozásuk sikeres lesz, sikerül továbblépni, ami azonban talán ennél is lényegesebb, hogy a szervező intézmények fogjanak össze, nem csak templomi keretek közt, hanem ezen túl is.
Zalder Éva igazgatónő honlapunknak arról számolt be, hogy 19 diákjuk töltött közel két hetet Székesfehérváron, aki közül itt 17 lépett fel. Szerinte azért jó, hogy az iskola tanulói közül is ott voltak többen ezen a fesztiválon, mert részben tudatosul bennük, hogy kicsoda Szent László, és emellett pozitív hozadékként értékelhető az is, hogy megtanultak egy nagyobb szabású produkcióban részt venni, illetve zenei nevelésben is részesültek, Varga Cecília tanárnő szakmai támogatásával.

Virtuális Pantheon

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere beszédében azt emelte ki, hogy büszkén csatlakoztak a székesfehérvári Vörösmarty Színház kezdeményezéséhez. Úgy fogalmazott: nem csak különleges élményekben volt részük az elmúlt napokban, hanem előtérbe helyeződtek azok az értékes kapcsolatok is, melyek kialakultak az érintett intézmények, illetve a szereplők közt, és tulajdonképpen egy kulturális híd kezdett el ennek köszönhetően kiépülni a két város között, intézményi és civil szervezeti szinten egyaránt.
Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója kifejtette: amikor két évvel ezelőtt átvette a teátrum vezetését, akkor elhatározta, hogy nem színház-, hanem templomépítő lesz, ugyanis szellemi kihívásnak tekinti, hogy a hajdani, középkori Magyarország szakrális középpontjában levő koronázó templomot, a Nagyboldogasszony Bazilikát, ha másként nem, virtuális értelemben felépítse, hiszen a falai közt 15 magyar királyt temettek el és 43-at koronáztak, mihez képest aki ma ellátogat Fehérvárra egy meglehetősen lehangoló romkertet lát, néhány faltöredékes, murvával felszórt maradványt, ennyi maradt ugyanis az évszázadok pusztítása után. Ennek a virtuális Pantheon-nak a létesítésének óhaja adta tehát az ötletét tavaly a Koronázási Ünnepi Játékoknak, melynek idei központi figurája Szent László volt.

Óriásbábok

Az érdeklődőket Micaci Cristian pasztorál asszisztens is köszöntötte, és oklevek, elismerések átadására is sor került. A kézműves-foglalkozásokat Szabó Emese, a Szent Lászó-óvoda vezetője ajánlotta mindenki figyelmébe (korona és királyi pecsétlenyomat készítése, puzzle, arcfestés stb.). A legnagyobb sztároknak kétségkívül azok a 4,5 méteres óriásbábok bizonyultak, melyek Szent Lászlót és családját, illetve a nevéhez kapcsolódó személyiségeket ábrázolták (Szent Imre és Piroska királyi gyermekek, Szent István és Gizella királyné, Salamon, Adelheid, azaz Szent László felesége, valamint Géza, László testvére).

Ciucur Losonczi Antonius