Szent László, a magyarság szentje

Akt.:
Szent László, a magyarság szentje
Az első alkalommal megszervezett Szent László Napok keretében Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök tartott előadást a lovagkirályról a rendezvény zárónapján.

A magyarság szentje: Szent László király címmel tartotta meg előadását a Szent László Napok fővédnöke, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A nagyszámú közönséget Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnöke köszöntötte, majd Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, a Szent László Napok főszervezője osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Mint elmondta a rendezvény egyik célja az volt, hogy közösséget kovácsoljanak a váradi magyarságból, és ezt a célt véleménye szerint sikerült elérni.

Előadás

Kiss-Rigó László előadásában kitért arra, hogy a hívő és nem hívő emberek számára is fontos történelmi személyiség Szent László király. A továbbiakban röviden ismertette a szentté avatás történetét, elmondva, hogy kezdetben csak a vértanúkat lehetett szentté avatni, majd később azokat is szentté lehetett avatni, akik példás keresztény életet éltek. Szent László uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket: Gellért püspököt, I. Istvánt és Imre herceget. Szent Lászlót magát 1192-ben III. Celesztin pápa avatta szenté. „Mi az az ő életében, ami példakép lehet ma is? Az ahogyan hatalmát gyakorolta. Nagyvonalú volt, a hatalommal nem élt vissza, következetes volt, szigorú de igazságos”- tette hozzá a megyéspüspök, majd elmondta, hogy Szent László üzenete közös kell legyen, közösen kell emlékezni rá: „Az ő értékrendjére építve, azokkal azonosulva tudunk tenni a nemzeti identitásért”. Az előadást követően az érdeklődők feltehették kérdéseiket.

Nagy Noémi