Szent József, a csend embere

Akt.:
Szent József, a csend embere
Szombat délben tartották a Szent József-telepi plébániatemplom búcsúünnepét, magyarországi zarándokokkal. Meghívott szónok Kovács János csongrádi nyugalmazott tábori lelkész volt.

A harmóniát teremtő kapcsolatépítésről- Istennel, egymással és önmagunkkal- szólt az idei búcsúünnepség a váradi Szent József-telepi templomban, ugyanis egy körvonalazódó Szent József Szövetség reményében egy 32 fős zarándokcsoport is részt vett ezen, a Tisza-parti Csongrád-Piroskaváros hasonló nevű egyházközségének képviseletében, Kovács János nyugalmazott tábori lelkésszel és Losoncziné Szentandrási Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnővel az élen.

Az egybegyűlteket Pék Sándor Várad-kerületi esperes üdvözölte, aki Paul Claudelt idézve azt emelte ki: oda kell figyelni Szent József csendjére, aki úgy haladt át az evangélium lapjain, hogy egyetlen szavát se halljuk.

Közbenjár

Szent Lukács könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Prédikációjában Kovács János atya arról beszélt: keresztény életünk eseményei három kategóriába csoportosíthatóak. Vannak vegetatív, természetellenes és természet felettivel kapcsolatos tevékenységeink, utóbbiba sorolható, hogy transzcendálunk, vagyis keressük az Istennel való kapcsolatot, imádkozunk, elfogadjuk az ő kegyelmét. Bár nem maradt fenn őáltala írt szöveg, nyilvánvaló, hogy Szent József, Szűz Mária jegyese, és Krisztus nevelőapja számára a természet feletti dolgok természetessé váltak, és a hallgatás embereként nemcsak elsajátította a Jézustól hallott üzenetet, hanem meg is valósította földi élete során. Keresztény magyar jövőnket építve a Kárpát-medencében, és arra gondolva, hogy a szeretet örök, végtelen és nem szűnik meg soha, ezért a Szűzanya, Szent István és Szent László mellett Szent Józsefhez, a Szent Család fejéhez is fordulhatunk bizalommal, kérve az ő közbenjárását- tanácsolta a tisztelendő.

DSCN3571

A szép és megfontolandó gondolatokért Gyenge Béla váradi Szent József-telepi plébános mondott köszönetet, az ünnepet pedig a Kormányos-ikerpár, Judit és Anna gyönyörű, alkalomhoz illő énekszáma koronázta meg. Az együttlét agapéval zárult a vendégek számára, a mihamarabbi viszontlátás jegyében.

Ciucur Losonczi Antonius