Szennyezés a Sebes-Körösön

A sajtó értesítette a Körösök Vízügyi Igazgatóságot, hogy vélhetően kőolajszármazékokkal szennyeződött a Sebes-Körös. A riporterek a nagyváradi Dragoş Vodă utca térségét jelölték meg helyszínként.

Kiszálltak oda a szakhatóség emberei, s megállapították, hogy a szennyezés a Macio-híd zónájából szármzik, egy szennyvízcsatornából. Az olajfoltok 500 méteren át húzódtak. A szakemberek mobilgátat állítottak fel ennek megállítására, és a szennyeződést felszívó anyagot szórtak a folyóba. Mintát is vettek a vízből, aminek elemzése várhatóan mára készül el.

Dumitru Voloşeniuc, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: „Mivel 10–14 óra között nőtt a folyó vízszintje, arra kértem a kollégákat, hogy erősítsék meg a mobilgátat, ami megtörtént. A halállományban nem keletkezett kár. Kollegáink a szennyeződés elhárításáig maradtak a helyszínen. Fontos megjegyeznem, hogy a megemelkedett vízszint miatt jutott tovább is a szennyeződésből a folyón, ezért annak nyomai később a Dacia-hídnál voltak felfedezhetők.”

Szeghalmi Örs