Szén-monoxid-mérgezés Balánbányán

Hargita megye – A Hargita megyei Balánbányán keddről szerdára virradó éjszaka meghalt két személy szén-monoxid-mérgezésben. Az egyik elhunyt egy 11 éves gyermek volt.

A Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség képviselője, Ana-Maria Crasmanru azt nyilatkozta szerdán a Mediafax hírügynökségnek, hogy a helyi rendőröket kicsivel éjfél után riadóztatta a 112-es sürgősségi számon az a túlélő személy, akinek sikerült kimenekülnie a lakásból.

A helyszínre érkező rendőrök és egy családorvos a hálószobában két holttestet találtak: egy 52 éves nőt és egy 11 éves gyereket. A nő férje, akinek sikerült idejében kimenekülnie, így életben maradt, elsősegélyt kapott és a balánbányai jéróbetegrendelőbe szállították kivizsgálásra. A férfi, amikor magához tért elmesélte, hogy kedden este, amikor a család lefekvéshez készülődött a felesége és a 11 éves  gyerek rosszullétre, fejfájásra és hányingerre panaszkodott. Mivel a felesége szívbeteg volt, ő kikészítette neki a gyógyszereket, utána lefeküdt a konyhában. De éjszaka ő is megébredt, szédülni kezdett, és észrevette, hogy a felesége már meghalt. Akkor hívta a 112-es számon a rendőrséget.

A rendőrök megállapították, hogy a lakásban, ahol a tragédia történt gázzal működő központi fűtés van, a kazánt a konyhába szerelték. A férfi csak azért maradhatott életben, mert a konyha ablaka nyitva maradt, a lakás többi helyiségeinek az ablaka viszont csukva volt. Az ablakokat két nappal azelőtt cserélték termopanra, a kazán időszakos műszaki ellenőrzését pedig nem végezték el, így a levegőben felgyűlt szén-monoxid okozta a két áldozat halálát, állapította meg az orvos.