Szemléletváltás a Nagyváradi Egyetemen

Szemléletváltás a Nagyváradi Egyetemen
Nagyvárad – Átláthatóság és gazdasági, adminisztratív újítások – ezek azok a célok, melyeket az idei tanévre tűzött ki magának a Nagyváradi Állami Egyetem vezetősége, közölték a pénteki sajtótájékoztatón.

Hétfőn 10 órától 25.028 diákkal kezdi meg a 2007/2008-as tanévet a Nagyváradi Állami Egyetem. Ez a szám, ahhoz képest, hogy a közelmúltban milyen súlyos problémákkal küzdött meg a tanintézet, kielégítő – tartja az egyetem vezetősége.

Átláthatóság

Cornel Antal rektor hangsúlyozta: legfőbb céljuk javítani az egyetem sokat sérült imidzsén, azáltal, hogy átláthatók lesznek. „Én az átláthatóság híve vagyok, de nehéz mindenkinél megváltoztatni a sajtóval szembeni félelmet. Azáltal,  hogy a teljes csapat itt van, megtettük az első lépést” – fogalmazott a sajtótájékoztatón, melyen az egyetem teljes vezetősége részt vett.

Mint mondta, az átláthatóság többek között abban nyilvánul meg, hogy a közbeszerzési eljárások kiírásait megjelentetik az egyetem honlapján. Emellett egy, az egyetem arculatáért és a kommunikációért felelős részleget is létrehoznak. Ugyanakkor az egyetem honlapján is jelezni lehet majd a problémákat, amikre a rektor személyesen válaszol – ígérte.

Tevékenységi terv

A felsőoktatási intézmény másik fő célja az adminisztratív, gazdasági átszervezés. Iacob Hanţiu adminisztratív problémákért felelős rektorhelyettes szerint hatékony és gazdaságos működésre törekszenek. Ezért felleltározzák az összes helyiséget és újraosztják a karok között. A szolgáltatások is módosulnak, s tervben van a különböző karok átszervezése, összevonása is. Emellett versenytárgyalásokat szeretnének meghirdetni a laboratoriumok felszerelésére és a kutatási programokra – tette hozzá.

Ami az oktatást illeti, az egyetem idén 30 mesteri kurzust szeretne akkreditáltatni – mondta Teodor Leuca rektorhelyettes. Csak ezáltal vehetik fel a versenyt a magánegyetemekkel, melyek kisebb tandíjat alkalmaznak, s elszippantják a diákokat. A hallgatóknak amúgy idén 1200 bentlakási hely áll a rendelkezésükre havi 70 lejes díjért.

Pap Melinda