Szemétlerakat a Szamos parton

Szemétlerakat a Szamos parton
Asztalnok Attila szatmárnémeti lakos Szatmár megye legrégibb vadásza nyugdíjasként a természetet járja Lizi nevű magyar és Panni nevű német vizslájával. Sétái során elképesztő dolgokra talált.

Portálunk rendszeres olvasója arra hívta fel figyelmünket, hogy amikor a Szamos jobb partján lévő mezei útakon sétáltatja kutyáit, lépten–nyomon szemétkukacokkal találkozik.

— Engem meglepett ez a jelenség — állítja Asztalnok Attila. — Gyerekkoromban itt egy olyan zöldövezet volt, amiről álmodoznak most azok, akik EU–s pénzből akarnak ehhez hasonló helyeken zöldövezeteket létrehozni. Ilyenkor mindig azt kérdezem: Kik rombolták le ezeket zöldövezeteket? Van–e még esély arra, hogy ha nem is úgy mint a régi, de hasonló zöldelő partja legyen a Szamos folyónak.

A Szamos jobb partján rövíd sétára indultunk. Gépkocsival csak a Florisalig tudtunk eljutni, de körülbelül tíz perces forgolódás után találtunk parkolási lehetőséget.

 Terepszemle

Kiszállva felvettük a gumicsízmát, majd elindultunk, hogy megismerjük a környéket. Járható út nem volt, de ott voltak a szekérnyomok. Az ott élő néhány család meg is tudná nevezni, hogy kik azok a lóvontatású szekértulajdonosok, akik naponta szállítanak háztartási, építkezési és egyéb hulladékokat a Szamos partjára. Megtették ezt már Békéssy Erzsébetnél is, aki több alkalommal megígérte, hogy elmegy egy helyszínelésre, de ezt eddig nem tette meg. A rendőrséget is értesítették a jelenségről, innen azt a választ kapták, hogy nem az ők feladatuk. A Florisalt sem érdekli a téma, hiszen a Szamos mindkét partja a Vízügyi Igazgatósághoz tartozik. A vízügyiseket kérdezve azt a választ kaptuk, hogy ők csak azért felelnek, hogy a Szamos folyóba ne kerüljenek szennyező anyagok. Arra kérdésre már ők sem tudtak választ adni, hogy a szennyvíz ülepítőből miért folyik szennyezett víz a Szamosba.