Szemétgyűjtési akció Székelyhídon

Szemétgyűjtési akció Székelyhídon
Bihar megye – A VIDIFISZ Természet a jövőért elnevezésű programja keretén belül szeptember 22-én Székelyhídon szemétgyűjtési akcióra került sor.

A program az Országos Környezetvédelmi Hatóság támogatásával kerül megszervezésre. Az egész akció augusztus 11–12-én egy kétnapos konferenciával kezdődött Nagyváradon, ahol a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Hegyi Mentők és zöld szervezetek képviselői tartottak előadásokat, majd a részt vevő mintegy 40 fiatal egy csapatépítő tréningen is részt vett. Augusztus 15–19. között a fiatalok a Nyugati Érchegységgel ismerkedtek Pádisról kiinduló csillagtúrák, valamint előadások segítségével. Ugyancsak a program része két természetvédelmi terület takarítása Székelyhídon és Érsemjénben. Székelyhídon az akció a Petőfi Sándor Elméleti Líceummal közösen valósult meg. Reggel 9-kor indult el Székelyhídon az a 6 csapat, amelyet a helyi környezetvédő fiatalok és a megye különböző részeiből érkező Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ)-önkéntesek alkottak, és először a település főbb utcáit tisztították meg. A pólóval és védőkesztyűvel felszerelt fiatalok által összegyűjtött szemét elszállításáról a helyi Polgármesteri Hivatal gondoskodott.

Szórólapot osztottak
Ezzel párhuzamosan a város parkjában felállított pavilon előtt 500 szórólapot osztottak szét a fiatalok a járókelőknek, felhíva a figyelmet a szemetelés elleni harcra, illetve a Csíkos tó elnevezésű környezetvédelmi terület értékeire. Délben a résztvevők autóbusszal jutottak el a Csíkos tóhoz, ahol ifj. Bokor Zoltán mutatta be a védett területet. A terület természeti ritkaságnak tekinthető, ugyanis az országban itt található a legkisebb tengerszint feletti magasságon a tőzegmoha. A tőzegmoha ingólápokat alkot, azaz a vízfelszínen szőnyegszerűen a rothadó növényzetből egy „ingó” talaj alakul ki, amelyen a fás növények (főként éger) is megtelepszenek. A bátrabbak kidőlt fákon és ingólápon keresztül bejuthattak a mocsaras terület középső részébe, ahol egy festőien szép szabad vízfelületű „tó” található. Az ingóláp mintegy 6 hektáron terül el, a lápot körülvevő időszakosan mocsaras területekkel együtt azonban 10 hektár feletti területtel rendelkezik, az utóbbi 2 évben a láp mellett a helyi Erdészeti Hivatal egy tanösvényt is kialakított. A környék szeméttelenítése után egy közeli természetvédelmi területet, a gémtelepet látogatták meg az akció résztvevői.

A szürkegémek fészkei egy őstölgyes erdő fáin találhatóak, ennek megtekintése után egy közös tóparti szalonnasütéssel zárult a nap, amelyre immár a Székelyhíd–Margitta út túloldalán elhelyezkedő olaszi tó partján került sor.

Cservid Levente