Személyeskedés helyett nyílt, egyenes válaszokat várunk kérdéseinkre

Érmihályfalva, az Érmellék fővárosa, az észak-bihari térség központja. Ennek ellenére az elmúlt két évtized a lemaradás, az elszalasztott lehetőségek és a korrupciógyanús ügyek jegyében telt. 1990 óta a várost folyamatosan az RMDSZ vezette, így a felelősséget bármennyire is szeretnék másra hárítani, azt nyilvánvalóan nem lehet.

A jelenlegi polgármester, Nyakó József – aki az elmúlt évtizedben a helyi RMDSZ elnöke volt – sikertelenül próbálja eljátszani a ma született bárány szerepét, hiszen éppúgy felelős a város rossz helyzetéért, mint párttársai. Éppúgy felelős azért, hogy a jobb sorsra érdemes városban szégyenszemre a mintegy hatvan utcából csupán négy van leaszfaltozva, mint ahogyan hibás azért is, hogy pártja szinte kilátástalanul eladósította a települést, nincsenek munkahelyek, egyetlen egy közműves beruházást sem tudtak végigvinni, romokban a helyi egészségügy, és sorolhatnánk. Ez az ő munkájuk.

Munkájuk eredménytelensége teremtette azt a helyzetet, hogy ma Érmihályfalván – mint ahogyan egy demokráciában illik – van ellenzékük, és vannak olyanok, akik másképpen gondolkodnak, másképp látják a város jövőjét. Sőt, a helyi Néppárt-szervezet tanácsosai személyében olyan ellenzéke van, amely – ahogyan a demokrácia játékszabályai megkövetelik – ellenőrző szerepet tölt be a helyi gazdálkodásban, és nem hagyja, hogy néhány pártkatona kénye-kedve szerint osztogasson, költekezzen és uralkodjon. Bizony, a demokrácia és szabadság szabályait még tanulni kell. Szokni kell annak a gondolatát, hogy nem mindenki ért egyet a magukat mindent tudónak feltüntető vezetőkkel. Még Nyakó Józseffel sem. Persze az ő személyét nem kell különösebben bemutatni a helyieknek, hiszen meglehetősen szabados beszédstílusát és modorát a helyiek jól ismerik, mint ahogyan azt is tudják róla, milyen hűségesen szolgálta a pártot ’89 előtt, csak épp akkor egy másikat.

Ilyen körülmények között nem csodálkozunk a mihályfalvi témákat tárgyaló sajtótájékoztatónkra adott hisztérikus hangú közleményén. Annak személyeskedő, komoly sértéseket tartalmazó hangneme a megfogalmazót minősíti, főként annak fényében, hogy azokat nagyrészt egy hölgy ellen irányozta.

A válaszadást azonban az kényszerítette ki, hogy Nyakó polgármester úr – habár többször is megismételte, hogy mindennel el tud számolni, és minden kérdésre válaszol, mert nincs rejtegetnivalója – mégis szigorúan kerülte a felmerült kérdések tisztázását. Ezért kénytelenek vagyunk ismét felvetni azokat: 1. Ilyen rossz gazdasági körülmények között miért kell Érmihályfalva városnak 1,36 milliárd lejjel támogatni a teljesen eredménytelen városi labdarúgócsapatot? 2. Miért kellett az RMDSZ-közeli Pro Valea lui Mihai egyesületnek 410 millió lejt, a helyi tanács tudta és jóváhagyása nélkül kiutalni? Mire költötték ezt a pénzt? 3. Miért kell a mihályfalviak adóiból 250 millió lejjel támogatni egyesek úri sportját, mint például a motokrossz? 4. Miért kellett 3 eurós négyzetméter áron elkótyavetyélni az egykori Comcereal 2,67 hektáros telephelyét? 5. Miért kellett a telephelyhez vezető út felújítására a vásárló által adott 840 millió lejt a már említett RMDSZ-közeli Pro Valea lui Mihai egyesület kasszájába utalni, és mi történt a pénzzel? 6. Miért kell az egyházi épületekben jól működő oktatást átszervezni a drága pénzen kialakított új épületbe? 7. Miért kellett azt hazudni, hogy az új, szelektív hulladékbegyűjtésre kötött szerződésekkel nem fog növekedni az érmihályfalvi emberek szemétdíja? A hazugságról jegyzőkönyv is készült! 8. Miért érte meg a helyi RMDSZ-nek az új szerződéssel megduplázni a szemétdíjat? Esetleg megint az egyik közeli egyesület fog újabb támogatást kapni?

Tisztelettel kérjük tehát Nyakó polgármestert, hogy rágalmazás, sértegetés és személyeskedés helyett adjon nyílt, őszinte, egyenes válaszokat, hogy ne kelljen a rettegett Állami Számvevőszékhez fordulnunk, ahogyan azt elnök úrék tették a belső leszámolás jegyében saját RMDSZ-es polgármesterükkel szemben az előző mandátum idején.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete