Személyes idegenvezető

perspektivadiaklap.wordpress.com
perspektivadiaklap.wordpress.com
Akinek okos telefonja van, máris világpolgárnak tarthatja magát, jogosan. Hiszen ma már jóformán mindenkinek van maroktelefonja, a fiataloknak okos-telefonja.

A Share Föderáció, a Desing Terminál, az Igen, tessék! Mozgalom, és a PocketGuide közreműködésével sikerült 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár okos-telefon tulajdonosok lelkesedését magukra felhívni. Maga az alapötlet, a vállalkozás Magyarországról indult ki, sikerrel.
A Szabók bástyájában tartott sajtótájékoztatón szépszámú érdeklődő volt jelen. Megtudhattuk, hogy világviszonylatban 5 kontinensen, 150 városban elérhető a szolgáltatás, több mint 4 millió felhasználója van, a számuk növekvő tendenciát mutat.
Borzási Sarolta, a Share Föderáció alelnöke kifejtette, PocketGuide olyan alkalmazás, amely lehetőséget ad a felhasználónak, hogy négy túrakínálat közül válasszon: divat, startup, színház és urbanisztika. Mindenik túra elérhető, magyar, román, és angol nyelven. Az alkalmazás letöltése ingyenes. A kolozsvári túrák esetében narrátorok Raluca Pop, stylist (arculattervező, stílustanácsadó), Mircea Vadan vállalkozó, Laczkó Vass Róbert és Cătălin Hero színészek, Guttman Szabolcs műépítész.
A sajtótájékoztatón jelen voltak: Borzási Sarolta, Ács Zoltán, a Design Terminal inkubációs programjának vezetője, Talpas Botond, az Igen, tessék! Mozgalom elnöke, és Geréd Imre önkormányzati képviselő. A sajtótájékoztató három nyelven, magyarul, románul és angolul zajlott le.
Ács Zoltán elmondta, hogy a túracsomag, PocketGuide a nemzetközi piacon jelentkező magyar vállalkozás. Rövid idő alatt piacvezető az audio city guide alkalmazások piacán. Kolozsvár többnyelvű, multikulturális város. Fontos és alapvető, hogy a várost több szempontból mutassuk be. Fontos, hogy a túravezetők között magyarok és románok legyenek. Ilyen túracsomag által megérthető, megtapasztalható a város. Az applikáció fejleszthető, ha változások történnek az adott területen.
Talpas Botond kiemelte, hogy az elmúlt évben közösen a Mathias Corvinus Collegiummal megnyitották a Budapest Központot. A partnerségi kapcsolat révén bekapcsolták Kolozsvárt az európai körforgásba. Sajátos szempontból mutatja be a várost. A fiatal nemzedék érdeklődését váltja ki, hiszen az okos-telefon személyes idegenvezetővé válik.
Geréd Imre örömét fejezte ki, hogy a projektet Kolozsváron is alkalmazzák. Fontosnak tekinti, hogy az embereknek bemutassuk a város legfőbb értékeit, sokszínűségét, több-nyelvűségét, a kulturális értékeit.
A Kolozsvárra látogató turisták számára is hasznos, könnyen jut a Kolozsvárra vonatkozó információkhoz, különböző képeket küld az adott helyszínről.
Az alkalmazást a http://pocketguideapp.com/ oldalon lehet megnézni és a Google Play illetve App Store-ból letölteni.
További információkkal Borzási Sarolta szolgálhat, aki a Share Föderáció alelnöke.

Csomafáy Ferenc