Szellőztetéssel a balesetek ellen

A tűzesetek és a robbanásos balesetek megelőzősére fontos az alagsorok, pincék, csatornajáratok rendszeres szellőztetése.

Tavaly országos szinten 20 olyan robbanás történt (melyeket aztán esetenként tűzvész követett), melyek nyomán ketten életüket vesztették, 16-an megsebesültek. Közülük 14-én városi, a többiek vidéki környezetben jártak pórul. Az esteket jellemzően az okozta, hogy gyúlékony és robbanás-veszélyes anyagokat nem megfelelő körülmények között tároltak, illetve közelükben olyan tevékenység zajlott, mely nyomán lángra kaptak, esetenként felrobbantak. Megtörténik, hogy az épületek alagsorában, pincéiben veszélyes gázok gyülemlenek fel, veszélyt jelentve. Éppen ezért nem csak a gázvezetékek kivitelezése fontos, de a zárt helyek szellőztetése is, ami nem csak a penészesedés, a gombák megjelenésének megelőzése, a nedvesség eltüntetése végett fontos, hanem a megreked gáz eltávolítása miatt is.

Biztonságos működtetés

A Sürgősségi Esetek Felügyelősége éppen ezért felhívja a figyelmet: az ingatlantulajdonosok feladatkörébe tartozik az épületek, a közösségi terek megfelelő és biztonságos működtetése, adminisztrálása. Ebbe tartozik a csatornák, a vezetékjáratok, pincék, alagsorok szellőztetése is. Gázszag észlelése esetén a következő a teendő: azonnali szellőztetés, a gázszolgáltatás megszakítása, a szolgáltató értesítése az észlelt hibáról, az áramforrások kikapcsolása, a dohányzás tiltása, a fogyasztók tájékoztatása a kialakult helyzetről.

Címkék: ,