„Szellemes” megoldás

Sajnos mindennapi életünkben lépten-nyomon újabb és újabb kellemetlen meglepetések adódnak. Az alábbiakban egy személyes esemény kapcsán szeretném „ecsetelni” azt, ami arra késztetett, hogy e levelet megírjam. Pár héttel ezelőtt Nagyváradon jártam magánügyeimet intézni.

A hőségtől megviselve, fáradtan, csomagokkal a kezemben siettem ki a várad-velencei központi buszállomásra, hogy a 14 órás Tenkére induló buszt elérjem. Közeledett a megadott indulási idő, de a busz sehol! Kezdtem elveszíteni a türelmemet, mert az idő közben telt, én meg tanácstalanul álltam s vártam a fejleményeket. Nem jött a busz.

A konkurencia miatt

Végül odamentem az információs irodához, s elmondtam a panaszomat. Így tudtam meg, hogy a busz, amelyre vártam, nem jön be az állomásra. Nem lévén más megoldás, azonnal döntöttem, és még idejében beértem a nagypiaci megállóba. Szerencsés voltam, mert az idővel való párharcból én kerültem ki győztesen. A busz már hosszú idő óta várta ott az utasokat. Felszálltam és a végén örültem, hogy minden elintéződött a számomra. Nem tudtam azonban szó nélkül elviselni a történteket, s ezért a sofőrt hibáztattam. Azzal érvelt, hogy a 11 és 14 órakor Váradról induló járatok Tenke irányába nem a buszállomásról indulnak, mert a korábban bekapcsolódó „kalóztaxisok” elszállítják előlük az utasokat. De ha ez a helyzet, kötelessége lenne a szállítónak értesíteni erről az utasokat, sok kellemetlenségtől megmentve az utazóközönséget. Végül tehát marad a kérdés: miért építették meg a központi buszállomást, ha az csak részben szolgálja az utasok érdekeit? Mert volt egy buszállomás, amely már csak a nevében él tovább, s csak egyesek használják hivatásának megfelelően.

Csép Zoltán, Tenke