Szellem a kastélyban: a Duna könyvtár-ajándékáról számol be a Határok nélkül és a Térkép

Horváth Béla polgármester és dr. Csermák Zoltán, a közmédia kiemelt szerkesztője, az ajándék átadója
Horváth Béla polgármester és dr. Csermák Zoltán, a közmédia kiemelt szerkesztője, az ajándék átadója
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szokatlan adománnyal kedveskedik a Bihar megyei Ottomány településnek: a kommunizmus korának válogatott könyveit viszi el az Érmellékre.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének őszi, érmelléki rendezvényén az ottományi vendéglátók különös kéréssel fordultak a közmédia jelenlévő képviselőihez. A falu büszkeségében, a Lovass kúriában egy, a kommunizmus időszakával foglalkozó kutatószoba berendezéséhez kértek segítséget. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. örömmel tett eleget a kérésnek, mivel szívén viseli a térségben élő magyarság sorsát, kulturális értékekben való gyarapodását. Ennek nyomán a közmédia már számos filmben tárta a nyilvánosság elé a vidék problémáit, Pekár István 2005-ben készült húszrészes alkotása az egész világnak bemutatta Érmellék tájait, értékeit, gondjait.

„A kommunizmus időszakával foglalkozó kutatószoba ötletét jónak tartjuk – írta adományozó levelében Dobos Menyhért, a Duna Zrt. vezérigazgatója. – Önök számos konferenciát szerveznek, s a fiatalabb résztvevők, s a község polgárai így jobban megismerhetik a feledésre ítélt kor valódi arcát. Kollégáink sikeres gyűjtése nyomán a település, s az iskola könyvtárát is gyarapítani tudjuk, s a diákok év végi könyvjutalmához is hozzátehetünk.”

A 900 kötetes könyvtárhoz számos intézmény járult hozzá, a kötetek javarészét a Duna dolgozói, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Scolar Kiadói Kft. bocsátották rendelkezésre.

Külhoni könyvgyűjtés

A Határok nélkül december 13-án, a Térkép december 16-án számol be a nem mindennapi kezdeményezésről. Zsoldos Barnabás és Egyedi Bernadette mikrofonja előtt megszólal Horváth Béla polgármester, s dr. Csermák Zoltán, a közmédia kiemelt szerkesztője, az ajándék átadója is.

A közmédiának nagy hagyományai vannak a külhoni könyvgyűjtésben, a kezdeményezések közül kiemelkedik a „Könyvet könyvért Kárpátaljára”, „A könyv, mely célhoz vezet” (roma gyermekkönyv-gyűjtés), valamint a székelyudvarhelyi árvíz sújtotta könyvtárak megsegítésére végzett akció. Az elmúlt negyedszázad alatt a közmédia mintegy 900 ezer (!) könyvvel gazdagította a külhoni könyvtárakat.

Határok nélkül adása: 2017. december 13., szerda (Kossuth, magyar idő szerint 18.30).
Ismétlés: másnap (Kossuth, magyar idő szerint 4.30).
Térkép adása: 2017. december 16., szombat (Duna, magyar idő szerint 6.45).
Ismétlés: másnap (Duna World, magyar idő szerint 10.00).