Szélesebb jogok a mozgáskorlátozottak számára a légi közlekedésben

Az egészséges utasokkal azonos jogokat biztosít a légi közlekedésben a mozgássérülteknek és a mobilitásukban korlátozottaknak egy vasárnap életbe lépő európai uniós rendelet.

A jövőben a légitársaságok senkitől sem tagadhatják meg az utaztatást mozgáskorlátozott volta vagy mobilitása más okból történt csökkenése – így előrehaladott kora vagy vaksága – miatt – mondja ki a rendelkezés. Csak pontosan meghatározott okból utasítható vissza az ilyen utas, például biztonsági okokból, vagy ha a repülőgép túl kicsi ahhoz, hogy – például a kerekesszék mérete miatt – helyet biztosítsanak a számára a fedélzeten.

A rendelet más, a mozgásukban korlátozottak utazásának megkönnyítését szolgáló előírásokat is tartalmaz. A repülőterek területén belül meghatározott helyeken – például a taxidrosztokon, a metró- és a vasútállomásokon – ügyfélszolgálati pontokat kell kialakítani, ahol felvilágosítást és segítséget kaphatnak. Biztosítani kell azt a lehetőséget is, hogy magukkal vihessenek a fedélzetre orvosi eszközöket, vakvezető kutyát, és legalább két járássegítő eszközt, beleértve az elektromos kerekesszéket is.

Mindezek a jogok minden, az Európai Unió területén beszálló, átszálló és leszálló légi utast, és az Európai Unióban bejegyzett légitársaságok esetében azok EU-n kívüli reptereket igénybe vevő utasait is megilletik, de csak akkor, ha legkevesebb 48 órával az indulás előtt az ilyen utas jelezte utazási szándékát a légitársaságnál vagy az utazási irodánál.

(mti)