Széles Anna: Az örök Anikó- könyvbemutató a színházban

Széles Anna: Az örök Anikó- könyvbemutató a színházban
Medgyessy Éva Széles Anna: Az örök Anikó című könyvének bemutatójára kerül sor május 25-én a Kolozsvári Színház emeleti előcsarnokában. Széles Annával és Medgyessy Évával Visky András beszélget.

A Polis kiadó gondozásában megjelent kötet Széles Anna színész pályáját tekinti át, mely egyedülálló az 1960-90-es évek erdélyi, illetve romániai és magyarországi színház-és filmtörténetben- tudható meg az intézmény sajtóközleményéből.

Széles Anna 1965-1989 között volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Magyarországra költözését követően Budapesten játszott. Már főiskolai évei alatt nemzetközi fesztiválokon díjazott román filmekben szerepelt, majd televíziós személyiség a bukaresti magyar tévében, filmszereplő számos magyarországi produkcióban.

A kötet három egymásra tevődő és egymást kiegészítő réteg összefonódása. Egyrészt a színésznő nyilatkozik életéről, pályafutásáról. Másrészt Medgyessy Éva színháztörténész és író, a művésznő pályafutásának szemtanújaként és szakemberként a társadalmi, politikai, művészeti hátteret megvilágító kommentárokat és szakmai kiegészítéseket fűz Széles Anna emlékezéséhez. Harmadik rétegeként a filmes és színházi eseményeket, előadásokat dokumentáló újságcikkek, riportok vonatkozó részleteit idézi fel a kötet.

A könyv méltó kiegészítése a gazdag képanyag, valódi ritkaságoknak számító illusztrációkkal, amelyek a kortársak és a kor film- és színpadi művészetét egyaránt felidézik.