Szélerőmű-park Bihar megyében

Szélerőmű-park Bihar megyében
Az Eoliana cég megkapta az engedélyt arra, hogy szélerőmű-parkot hozzon létre Bihar megyében. Ez Kisősi és Nagybáród között lesz. Az olasz vállalat érdekében Constantin Jurcă járt el.

Olasz cég romániai kirendeltsége fog szélerőműveket építeni Bihar megye keleti részén. Az Eoliana cég, az olasz Alerion Clean Power nevű vállalat itteni reprezentánsa megkapta az utolsó engedélyt ahhoz, hogy megkezdje a 85 millió eurós beruházást. Az erőművek Kisősi és Nagybáród között lesznek majd, kapacitásuk 64,8 megawatt. Évente 155 Gwh energiát fognak termelni. A cég vezérigazgatója, Giulio Antonello elmondta: ez lesz vállalkozásuk első szélerőmű-parkja Olaszországon kívül.
 
Saját pénzből
 
A befektetést teljes mértékben saját forrásaiból állja az Alerion. A romániai képviseletüket 2007-ben hozták létre, kifejezetten az úgynevezett zöld energiával kapcsolatos üzletekkel foglalkoznak. Bihar megyei befektetésük támogatója Constantin Jurcă vállalkozó, aki a Demokratikus Konvenció idejében Nagyvárad alpolgármestere is volt. Jurcă járta ki az olaszoknak a különféle engedélyeket. Most azt nyilatkozta: a turbinákat egy 700 méter magasságban lévő fennsíkon fogják elhelyezni. Nemzetközileg akkor tekinthető rentábilisnak egy szélerőmű, ha a környezetében legalább 2000 órán át fúj a szél egy évben.
A Kisősi és Nagybáród közötti létesítmény 30 turbinából fog állni. A megtermelt energiát az országos energiarendszerbe adja majd le, egy transzformátorállomás révén, amelyet a park egyik szélén fognak megépíteni. Jurcă szerint egyébként a cég meg fog vásárolni bizonyos területeket, amelyek most a két település tulajdonában vannak, de amelyek kellenek a befektetéshez. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor kezdődik az építkezés, mert még nem fejeztek be minden előkészületet. Mindenesetre az a céljuk, hogy mihamarabb elkezdjék a munkát.
 
A cégről
 
Az Aleriont jegyzik a milánói tőzsdén is, s több különféle energiatermelő egységet üzemeltet Olaszországban. A cég a Bihar megyei befektetésével párhuzamosan további létesítményeket szeretne építtetni Dobrudzsában és Moldovában. Közben más államokban is terjeszkednének: Bulgáriában, Hollandiában, Belgiumban, Törökországban és Albániában.