Szelektív szemétgyűjtési „premier” Szalacson

A szalacsi falugyűlésen bemutatják az új ötfrakciós gyűjtési módszert
A szalacsi falugyűlésen bemutatják az új ötfrakciós gyűjtési módszert
Szalacs községben lesz először olyan mértékű hulladékgyűjtés, ahol minden a helyére kerül. Az ötfrakciós gyűjtés egyik eleme a három részből álló szelektív szemétgyűjtőedény. Ezt a hétvégén kezdték el kiosztani a lakosságnak Szalacson s a hozzá tartozó Ottományban.

 

Korábban már írtunk arról, hogy az érmelléki település kis delegációja Olaszországban járt, hogy végigkövethessék a folyamatot, ahogyan az itáliai kisváros, Rogno a hulladékot kezeli. A „recept” nem a déli országból származott, hanem a skandináv államokból, azonban ahogyan az olasz kisvárosban is sikerült, ugyanúgy sikerülhet az észak-bihari településen is. A rendszer lényege, hogy a szelektíven – 5 frakcióban – gyűjtött hulladékot sokkal egyszerűbb elszállítani, kezelni, feldolgozni vagy adott esetben újrahasznosítani. Így kerülhető el, hogy dráguljon a szemétszállítás.

Vasárnap délelőtt a község központjában, a helyi kultúrotthonban tartottak falugyűlést, majd prezentációt a szelektív hulladékgyűjtésről. Először Horváth Béla polgármester ismertette részletesen, adatolva a kialakult helyzetet, amely szerint jelenleg a legkevesebbet a szalacsi és ottományi lakosok fizetik a hulladék elszállításáért, míg a környező településeken ez a díj esetenként havi 10–14 lej között változik megyeszerte. Hogy tartható legyen ez az ár, érdemes lesz különválogatva megválni megunt, elhasznált dolgainktól.

Plusz súly

Az új rendszer mellett szól, hogy törvényi kötelezettség volna a szelektív gyűjtés, ami sajnos nem biztos, hogy minden esetben megfelel a valóságnak. Gyakoriak voltak az olyan esetek, amikor a szalacsi vagy ottományi kavics, ág, hamu és építési törmelék a váradi szeméthegyen landolt. Ez így azért is furcsa, mert ezeknek nem feltétlenül a szemetes edényekben kellett volna kikötniük, másrészt ez mind olyan plusz súly, ami többletköltséget jelent. Aminek nincs helye a kukákban, annak lesz a konténerekben, amelyet nyugati mintára szeretnének meghonosítani, a község központjában. Ide lehet hozni mindazt, aminek már nincs helye, értendőek ezalatt abroncsok, veszélyes hulladékok (akkumulátorok, elemek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, nem működő monitorok), építkezésből származó törmelékek. Gyűjtőpont most még csak Szalacson van, de az ígéret szerint hamarosan Ottományban is lesz hasonló. Ezekbe a tárolókba mindenki ingyen dobhatja ki a nagyobb teret foglaló műanyagból készült (vödrök, tálak, tálcák és társaik) szemetét.

Tapossa laposra!

A hangzatos cím nagyon logikus módszert jelent: ha a pillepalackokból kipréselik a levegőt, akkor az rögtön kevesebb helyet foglal, így kevesebb autónak kell azt elszállítani. Pásztai Zoltán, az Eco Bihor vezetője azt próbálta szemléltetni, hogyan juthat el a hulladék az Értől az óceánig. Bemutatta, hogyan is érdemes majd használni a három rekeszből álló új szeméttárlókat. Ezekbe már válogatva kell bekerüljön a hulladék, amelyeken piktogramok és leírások is vannak, hogy megkönnyítsék az eligazodást. A háromrekeszes edények mellett megmaradnak a már most is használt nagy zöld vagy fekete kukák. Ezekbe ezentúl csak üvegeket lehet majd tenni: befőttest vagy üdítőst, míg a törött ablak majd konténerbe kell kerüljön. A bemutató másik része a környezetvédelemről szólt. Pásztai Zoltán szavaival élve: „a tárolás nem megoldás”. Ezzel ugyanis csak további szeméthegyek gyűlnek és lesznek úgy a vidéki környezetben, mint ahogyan a városok határaiban. A megoldás az újrahasznosításban és újrafelhasználásban rejlik, és ahogyan mondta: Szalacson talált olyan „nyitottságot”, ahol mindezt meg lehetne valósítani.

Tesztüzemben júliusig

Júliusig ugyanis azt vizsgálják, mennyire sikerül meghonosítani mindezt a településen. Részleteiben ez úgy mutatkozik meg, hogy a következő gyűjtéskor még a normál szemetesautó járja majd be a vidéket, majd ezután már elindulnak azok a járművek, amelyek külön szedik össze a hulladékokat, típusuk szerint. A napok nem változnak, így mint eddig is, kéthetente, pénteken kell majd kihelyezni a szemeteseket. Erről egy rövid kis brossúra tájékoztatja a lakosokat. Az iskolai kampányok, majd a tájékoztató után is egyfajta összegzésként hangzott el, miszerint lehet, hogy a skandinávok vagy az olaszok jobban élnek és több pénzzel gazdálkodnak, de ez nem jelenti azt, hogy mi ne lennénk képesek mindezt itthon is meghonosítani. A projekt fejleményeiről a továbbiakban is igyekszünk majd beszámolni.

Szűcs György