Szekusokról és temetőkről, a kampány teljében

Szekusokról és temetőkről, a kampány teljében
Románia – Tisztességtelenségről és (vég)tisztességről is szó esett Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján. Ellenjelöltjüknek is üzent.

Egyre több rosszat tesz az országnak az államfő és a miniszterelnök harca – jelentette ki tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter, az RMDSZ parlamenti képviselője. A honatya több aktuálpolitikai példával illusztrályva vezette le azt, hogy mennyire visszaveti az országot hazai és nemzetközi szinten is a két hatalmi pólus közötti háborúskodás. Szerinte számos jogalkotási és EU-integrációs ügyet is fékez ez a hosszú ideje tartó jelenség.

Lakatos emellett kitért egyes zsebpártok zavarkeltő szerepvállalására is, példaként hozva fel a Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) elnökének, Cosmin Gusának a tevékenységét.

Az RMDSZ honatyája megerősítette régebbi kijelentését, amely szerint Gusa titkosszolgálati alkalmazásba áll. „Gusa a titkosszolgálatok embere, ők fizetik manipulatív húzásaiért. Rá is szorul gusa arra, hogy legalább innen bért kapjon, ugyanis a Parlamentben nem nagyon aktivál” – mondta Lakatos. Szerinte az is badarság, hogy a PIN elnöke egyik nagyváradi útján azzal kampányolt, hogy ők újratárgyalnák Románia EU-csatlakozási szerződését. Az RMDSZ-es politikus úgy véli, „aki egy kicsit is ismeri az EU jogrendszerét, ilyeneket nem mondhat felelősen”.

Kampány és temetés

A november 25-én esedékes EP-választások kampánya is téma volt a tájékoztatón. Lakatos ugyanis ismét utalt a választásokon induló egyetlen független jelöltre, Tőkés Lászlóra, így: „A független jelölt nemrégiben kifogásolta, hogy Szalárdon ravatalozó avatásán vettem részt nemrégiben, s olyasmit üzent, hogy a holtak helyett inkább az élőkkel foglalkozzam. Én erre azt üzenem – szem előtt tartva, hogy az RMDSZ továbbra sem folytat negatív kampányt – hogy az ilyen ügyeknek is aktualitásuk van és nem csak most, Halottak Napja környékén.” Eme aktualitást az adja, hogy Lakatos törvénytervezetet készített a temetők és emlékhelyek működtetéséről, szerinte ugyanis nagyon sok hiányosság tapasztalható a végtisztesség megadásának témakörében.

A benyújtanó jogszabály tervezet többek között tételesen kimondja: „Mindenkinek joga van a méltóságteljes temetéshez, továbbá a nyughelyén való végtisztesség megadásához”. A honatya a kérdésünkre elmondta, a temetőkkel kapcsolatos tervezete egyébként nincs összefüggésben azzal a projekttel, amely szerint ortodox templom épülne az aradi vértanúk emlékművének közvetlen közelében, nem befolyásolja ezt az elképzelést. Lakatos hozzátette: „Vannak más, már létező jogszabályok, amelyeknek ellentmond ez az építkezés, és amelyeknek révén meg lehet akadályozni a kivitelezést.

Leölt állatokról

A tájékoztatón Lakatos azt is tudatta: átment a Szenátusban az a kezdeményezése, amely megkönnyíti a kártárítést azon állatok után, amelyeket járványok miatt, az EU előírásainak megfelelően kellett leölni. Mint tudattuk, a kifizetéseket eddig a pénzügyminisztérium hátráltatta, ám a mostani, egyszerűsítő jellegű jogszabályzervezet rendet tehet az ügyben. A Képviselőház egy hónapon belöl tárgyalja majd a dokumentumot.

Szeghalmi Örs