Székhelyet kapott a PMNYE

Székhelyet kapott a PMNYE
Nagyvárad – Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke a csapatmunka fontosságát emelte ki.

Biró Rozália nagyváradi RMDSZ-elnök hangsúlyozta: a sajtótájékoztató azon heti rendszerességű sorozat részét képezi, melynek keretében értékelik tevékenységüket az RMDSZ által támogatott igazgatók, aligazgatók, civil szervezeti vezetők. A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével kapcsolatban kifejtette: 2005 júniusában alakult, az ő kezdeményezésére, a debreceni hasonló tapasztalatokra támaszkodva. Az alapítótagok Várad magyar közössége köztiszteletnek örvendő személyiségei voltak: Tempfli József, Szombati Gille Ottó, dr. Budaházy István, Pásztai Ottó, dr. Józsa Piroska, Wéber Csilla, Jakab Ibolya, László István, Dobos Ilona és Pantea Etelka. A fő célkitűzések a nyugdíjasoknak elfogadható és használható szolgáltatáscsomag kialakítása; megtalálni annak a módját, ahogyan az aktív tagok érdekeit képviselni lehet olymódon, hogy az érintettek érezzék, ők is számítanak; a társszervezetekkel való kapcsolattartás, valamint különböző pénzforrásoknak, pályázati kiírásoknak az elnyerése voltak. 2005-2007 között Szombati Gille Ottó, 2007-2008-ban Jakab Ibolya irányította, 2008 augusztusától pedig Szilágyi Ibolya vezeti a PMNYE-t, “önzetlenül, időt és energiát nem kimélő módon”.
 
Sikeres pályázatok
 
Beszámolójában Szilágyi Ibolya elnök azt emelte ki, hogy nagyon fontosak számukra a kulturális és a hagyományőrző tevékenységek. Kevesebb eredményt értek el viszont a szociális segélynyújtás terén, bár azért tanácsokkal ellátják a betegnyugdíjasokat, ha nem is tudják látogatni őket. Jó kapcsolatot építettek ki a debreceni, a biharugrai, a sarkadi és a nagyszalontai társszervezetekkel, kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein. Rendkivül sikeresek az általuk szervezett körök (kézműves-, irodalmi- és kórustalálkozók), sőt, újakat is indítanának, például kertészeti szakkört. Nagy öröm számukra, hogy a 426 tag közül sokan aktív szerepet vállalnak az általuk szervezett eseményeken, örömmel készülnek és lépnek fel, ezáltal megőrizve a szellemi frissességüket. Összetartó, baráti társaságot alkotnak tehát, és kitünő viszont ápolnak a civil szervezetekkel, az önkormányzattal, a fiatalabb generációkkal (együttműködési megállapodás a Szent László Római Katolikus Gimnáziummal) és a Máltai Segélyszolgálattal is (közösen látogatják a szentjobbi szociális központot). Ugyanakkor a Communitas Alapítványnál, a Polgármesteri Hivatalnál és a Bihar Megyei Tanácsnál szoktak sikerrel pályázni. Szintén említést érdemelnek az évek óta megszokottnak mondható ünnepségeik, mint például: a Magyar Kultúra Hete, a Festum Varadinum, az Anna-nap, az Idősek napja apropóján szervezett összejöveteleik, vagy a farsagi és az őszi báljuk, az unokák és a nagyszülők találkozója.
Nagy előrelépést jelent számukra, hogy végre saját székhelyet kaptak. A December 1. tér 2. szám alatti két termet ezekben a hetekben újítják fel, teszik rendbe, az avatóra valamikor február végén, március elején kerül majd sor, így a nőnapi ünnepséget valószínűleg már ezen a helyen fogják tartani.
 
Ciucur Losonczi Antonius