Székelyzászló-ügy – Nem indított bűnvádi eljárást a székelyudvarhelyi ügyészség

Székelyzászló-ügy – Nem indított bűnvádi eljárást a székelyudvarhelyi ügyészség
Bűncselekmény hiányában nem indított bűnvádi eljárást a székelyudvarhelyi ügyészség a székely zászló kitűzése miatt feljelentett intézményvezetők ellen – közölte szerdán az MTI-vel az ügyészség.

 

Az MTI kérdésére adott írásos válaszában Viorel Oace főügyész a Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester elleni feljelentés esetében hozott döntést ismertette. Georgica Ivanescu ügyész, az intézmény szóvivője megerősítette, ugyanezt a döntést hozták 17 Székelyudvarhely környéki intézményvezető esetében is.

Az ügyészség egy feljelentés alapján azt vizsgálta, hogy törvényes-e a székely zászló kitűzése azt követően is, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság érvénytelenítette a megyei önkormányzat határozatát, amely Hargita megye zászlajává nyilvánította a jelképet.

A szóvivő elmondta, a rendőrségi vizsgálat alapján hétfőn döntöttek arról, hogy nem rendelnek el nyomozást. Külön kitért Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester esetére, akit a székely zászló kitűzése mellett alkotmányos rend elleni vélt tevékenységek miatt is feljelentettek.

A székelyudvarhelyi ügyészség – megállapítván, hogy ennek a kérdésnek a vizsgálatára nincs illetékessége – leválasztotta az ügyet a zászlóügyről és a kompetens marosvásárhelyi ügyészségnek továbbította.

Hargita megyében egy maroshévízi nyugalmazott tanár feljelentése alapján kezdett vizsgálódni a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi ügyészség azoknál az intézményeknél, amelyeken székely zászló leng. Az intézményvezetők márciusban és áprilisban kaptak rendőrségi idézést, és írásos nyilatkozatot kellett beadniuk arról, hogy miért tűzték ki a zászlót, ki utasította erre őket, mit jelképez a lobogó, kitől kapták azt.

A csíkszeredai ügyészség április 23-án közölte, hogy bűncselekmény hiányában ejtette a zászlóügyet.