Székelyhídi városnap: helyi értékek felmutatása

A Zajgó néptánccsoport fellépése a városnapi megnyitón
A Zajgó néptánccsoport fellépése a városnapi megnyitón
Többnapos programkínálattal rukkoltak elő az V. Székelyhídi Városnapok szervezői. A június harmadik hétvégéjét betöltő eseménysor széles spektrumot kínált a szórakozni, vetélkedni, kulturális és szakmai élményekre vágyók számára. Az eseményeket összegezzük.


Felvezetőként az egykori grófi pincében szórakoztak a mulatozni vágyók csütörtök este. Mélyen sírt a hegedű, gyantázott vonó idézte fel a rég feledettnek hitt dallamokat. Az ünnepélyes megnyitóra az eddigi hagyományokhoz híven, péntek délután került sor. A városközponti park megtelt érdeklődőkkel, ahol elsőként a Táncmanók és a Kölyök Dance dinamikus moderntánca bűvölte el a közönséget. Aztán műfajváltás következett, a Béres Csilla zenepedagógus vezette Búzavirág népdalkör nyújtott igényesen összeállított élménycsokrot, majd pedig a Zajgó néptánccsoport aprócska gyermekei pörögtek, forogtak, keltették a hangulatot. A park közepén felállított turulmadaras emlékmű talapzatáról Béres Csaba helyi polgármester köszöntötte a megjelenteket. A városnapok jelentőségét az emberi kapcsolatok megerősödésében, illetve Székelyhíd város megmutatkozási lehetőségében látta. Szabó Ödön parlamenti képviselő mondandójában szintén az emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, amikor félretéve a mobiltelefont, egymás szemébe nézve tudnak beszélgetni az emberek. Tasó László magyarországi országgyűlési képviselő látva a népviseletbe öltözött gyermekek táncműsorát megjegyezte: ha olyan módon neveljük gyermekeinket, ahogyan azt Székelyhídon is teszik, akkor száz esztendő múlva is lesz magyar jövő. Ehhez viszont az kell, hogy mindenki ott boldoguljon, ahol született, legyen az magyar, román, vagy bármilyen nemzetiségű. Az egymás értékeinek elfogadását kell megtanulnia mindenkinek, ebben jól képviseli az RMDSZ a Romániában élő magyarságot – fogalmazott Tasó.

Kiállítás

A turulmadaras emlékmű koszorúzását követően a múzeum épületében folytatódtak az események, ahol Kerekes Teréz, a városi könyvtár vezetője nyitotta meg az ott felvonultatott sokrétű kiállítást. Többek között az Ér hangja havilap lapszámaiból szemezgethettek a látogatók, de ismételten elhozták munkáikat a helyi képzőművészek is. Angyal Olívia ezúttal kisgrafikákat állított ki, Árus Tünde tanárnő akrillal készült képeit nyújtotta megtekintésre, illetve diákjait is alkotásra biztatta, míg Domahidi Krisztina keramikus ezúttal olajképet választott az önkifejezése eszközéül. Elek Ibolya képei továbbra is megőrizték a sajátos stílusjegyeket, ahogyan a Juhász Imre készítette portré is. Kerekes Zsuzsa hat grafikai művet állított ki, amelyek egyéni világszemlélettel tolmácsolják a művész gondolatait. Orosz Tamás első alkalommal állított ki, érdemes bizalmat szavazni neki. Az elmúlt évben elhunyt Csorján Dezső és a város kiemelkedő tehetségű festőművésze, néhai Kerekes Géza munkái is megjelentek a falakon. A kiállítás további két kuriózumot is tartogatott, a székelyudvarhelyi Balla Melinda textilmunkáit hozta el a városba, illetve régi városképeket ábrázoló fotókkal idézték meg a múltat. Ez utóbbi létrejötte elsősorban Ormos György ötletgazdának és a fényképeket felajánló Nagy Máriának, valamint Todoszi Miklósnak köszönhető. Az aznapi múzeumi együttlét az Ér hangja helyi havilap századik lapszámának, illetve az idén öt esztendős Ér Tv múltjának felidézésével és az ehhez társított kulturális műsorral zárult.

Versenyek

Miközben a városközpontban óriási sátor alatt gazdák kínálták portékáikat és a múzeum épületében gazdasági konferenciát tartottak a hozzáértők, addig több más helyszínen is zajlottak események szombaton. A líceum előtti téren felbőgtek a lóerők, égett gumiszagot hordott a szél, autóversenyzők emelték az adrenalinszintet. A Székelyhídról, Kiskerekiből és Margittáról benevezett versenyzők közül az utóbbi helyszínről érkezett Kürti Zsolt nyerte meg a vasak viadalát, illetve Mészáros Sándor lett a második. A harmadik legjobb eredményt a helyi Nagy Csaba érte el. Miközben az iskolaépület előtt jókora tömeg szurkolt a versenyzőknek, addig a tanintézet falai között ádáz kártyacsata folyt. Ez esetben teljes mértékű volt a hazai siker: George Borodan bizonyult a legjobbnak, Madarász Gábor és Todoszi László követték a rangsorolásban. A központi vendéglőben néma csend fogadott, csak az agytekervények dolgoztak lázasan a több korosztályban folyó sakkversenyen. A hatvan év felettieket tömörítő veteránok versenyét a magyarországi Vass László nyerte, a versenyt szervező székelyhídi Gardó Ferenc második lett, míg a harmadik legjobb eredményt a szintén magyarországi Szabó Lajos érte el. A felnőttek közül az első két helyet magyarországi bábutologatók szerezték meg, Major Norbert és Bondár István, az érmihályfalvi Gulácsi Mihály a harmadik helynek örülhetett. Az ifjúsági versenyzők között a debreceni Pósán Máté volt a legeredményesebb, a székelyhídi Braun Dávid követte őt a képzeletbeli dobogó fokán, míg a magyarországi Kis Marcel „bronzérmes” lett. Meg kell jegyeznünk, hogy Kokovai László vállalkozó „civilként” egy értékes karórát ajánlott fel különdíjként a legeredményesebb ifjúsági versenyzőnek. A futball az idei városnapon is helyet kapott, a gyermekeknek szervezett mérkőzésen a hazaiak 3–2 arányban verték a Nagyváradról érkezett labdarúgókat.

Fellépők

A délutáni, az esti, illetve a másnapi programok többnyire a stadionban felállított színpadon és körülötte zajlottak. Látványában is egyedi volt a Tini Dance Center felvonulása a központi parktól a szabadtéri színpadig, ahol közel három óra hosszat tartó, különböző stílusokat megjelenítő tánckavalkád kezdődött. Béres Csaba polgármester dicsérő szavai sem maradtak el, a leggyermekbarátabb programként konferálta fel a parádét. Az est folyamán helyi és meghívott fellépők uralták a színpadot. A zárónap délutánján magyarországi és helyi harcművészek jeleskedtek. Az íjászok bemutatója mellett a natúr erős emberek is káprázatba ejtették a nézőket Kokovai Lászlónak (Toldó) és Kiss Attilának köszönhetően. A további délutáni színpadi produkciók értékhordozó „sztárjai” kétségkívül a csokalyi Fényes néptánccsoport és a Zajgó néptánccsoport voltak. Közben a sörsátrak megteltek látogatókkal, a lacikonyhák és a csaposok teljes gőzzel üzemeltek, mire a helyi táncosok és énekesek, illetve a magyarországi Dancs Dóra színpadra lépett. Közben megérkezett Biró Rozália parlamenti képviselő is, aki néhány kedves szóval köszöntötte a közönséget. Re-pub-lic, Re-pub-lic skandálta az óriásira duzzadt tömeg, a legendás hírű együttes fellépése és az azt követő tűzijáték méltó fináléja volt a többnapos rendezvénysorozatnak.

D. Mészáros Elek