Székelyhíd: nehéz polgármesteri örökség

Székelyhíd: nehéz polgármesteri örökség

Bihar megye – Hétfőn tartotta első, még rendkívülinek számító gyűlését Székelyhíd új önkormányzata. Az ülés után beszélgettünk Béres Csaba polgármesterrel, aki már hozott néhány „népszerűtlen” intézkedést.

Aki június 15-én késő este Székelyhíd központján haladt át, az szemtanúja lehetett, hogy a vendéglő előtti térségben két, egymástól nem messze lévő, de jól elkülönült csoport várakozott. Mint kiderült, a helyhatósági választás második fordulójában a két polgármesterre leadott szavazatok számlálásának eredményére vártak az RMDSZ és a PSD jelöltjeinek szimpatizánsai. Ez a „pillanatfelvétel” is jól érzékelteti, az érmelléki városban nem babra ment a játék, talán még soha nem volt ilyen kiélezett harc az elöljáróságért. Ez az említett harc már az RMDSZ előválasztásán megkezdődött, hiszen heten jelentkeztek polgármesternek! Igaz, közülük később négyen visszaléptek.

Rövid életrajz

Rendkívül heves és negatív előjelű kampány zajlott Székelyhídon (is – szerk. megj.), mondta Béres Csaba. A megválasztott polgármester már visszagondolva az elmúlt hetek történéseire úgy véli, ha előre tudta volna, miként zajlik le a kampány és a választás időszaka, talán nem is vállalta volna el a jelöltséget. Nem erre számított, hiszen már korábbi választásoknak is volt részese, akkor mást tapasztalt, igaz, most országos tendencia volt a negatív kampány. Béres Csaba 1975-ben született Székelyhídon, ott is érettségizett. A kolozsvári Babe§–Bolyai Tudományegyetemen 2006-ban szerzett diplomát, végzettsége szociológus. Egyetemi évei előtt és után több helyen dolgozott, polgármesterré válása előtt a helyi Szeretet Háza Alapítvány igazgatója volt. Családi állapotára nézve nőtlen – egyelőre. Későbbre tervezte, hogy „belép” a politikai életbe, de barátai unszolására végül már most vállalta a megmérettetést.

Átszervezés/visszaszervezés

Béres Csaba „nehéz örökséget” kapott hivatalával, elég csak a Bihari Napló által szervezett lakossági fórumon elhangzottakra és az arról készült tudósításban leírtakra gondolni. Azt, hogy mi legyen első hivatali teendője, mégis a sors jelölte ki, hiszen a választás előtt pár nappal hatalmas eső zúdult a városra, a víz házakat öntött el. Gyorssegélyként 15 ezer lejt szavaztak meg építőanyagokra az árvíz károsultjainak (erről döntöttek a hétfői önkormányzati ülésen), ugyanakkor az esővíz elvezetéséhez és tározásához két gátrendszer építéséhez szükséges tanulmány elkészítése is elkezdődött. A fiatal polgármester már hozott nem mindenkinek tetsző intézkedéseket is. Ezek egyike, hogy a Polgármesteri Hivatalon belül átszervezéseket hajtott végre. Pontosabban „visszaszervezéseket”, ugyanis többen nem azt a munkát végezték, amire alkalmazták őket. Tervezi, hogy a hivatal munkaprogramja 16.30 óráig, pénteken 14 óráig tartson, heti egy alkalommal pedig a mezőgazdasági iroda, a személyi nyilvántartó és a pénztár még tovább, a lakosság jobb kiszolgálása érdekében.

Tervekben, elképzelésekben nincs hiány 

A legfontosabb teendőit több csoportba sorolta Béres Csaba. Kiemelt fontossággal bír a munkahelyteremtés kérdése. A tegnapi írásunkban is emlegetett, január végén tartott BN-fórumon többen az akkor még hivatalban lévő elöljáról szemére vetették, hogy nem volt eléggé vállalkozóbarát, és a hozzászólók szerint ezért sokan más településen kellett munka után nézzenek. Ezen akar változtatni az új polgármester, s mint mondta, hivatalbalépése után pár nappal már érkezett is egy megkeresés egy németországi érdekeltségű cégtől, mely fémmegmunkálással foglalkozik. Egyelőre vizsgálják, hogy tudnak-e a cég elvárásainak megfelelő körülményeket biztosítani annak megtelepedéséhez.

Munkaképtelenek listája

A város területén (azaz Székelyhídon és a hozzá tartozó falvakban) összesen 70 millió lej értékű beruházás van kivitelezés alatt (székelyhídi iskola és kampusz illetve ANL-lakások, köbölkúti út, szentmiklósi kultúrház, stb.). Székelyhíd lakosságának mintegy 25%-a roma, és elsősorban őket érinti a szociális segélyek folyósítása. Körülbelül 300-an kaptak segélyt, és talán nem meglepő, hogy közel sem ennyien végezték az ennek „ellenértékeként” törvényben megállapított 72 óra/hónap közérdekű munkát. A többség különféle orvosi papírokkal bizonyította „munkaképtelenségét”, kibújva a kötelezettség alól. Azt hiszem joggal mondjuk, hogy az érintettek körében nem volt túl népszerű a szociális segélyezettek névsorának felülvizsgálata…

Leltár, felmérés

További intézkedés, hogy leltárt készítenek az állami illetve önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokról, átnézik az elöljáróságon „örökölt” ügyeket, továbbá gazdasági felmérést végeznek a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó intézményekben (iskola, egészségügyi-szociális központ). Sok a terv, az elképzelés, hogy mit és hogyan kell vagy kellene tenni ezek után Székelyhídon, mondta Béres Csaba. Hogy ezekből mi is valósul meg, az kiderül a következő években.

Rencz CsabaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .