Székelyhídi szép szó Kolozsváron és Győrben

Székelyhídi szép szó Kolozsváron és Győrben
A székelyhídi Petőfi Sándor Líceum XII.B. osztályának tanulója, Balla Dóra előbb Kolozsváron (második hely), majd Győrben (különdíj) ért el figyelemre méltó eredményt anyanyelvi versenyen

Március 23. és 25 között rendezték meg a kolozsvári Apáczai líceumban IX.-XII.-es diákoknak a XII. Országos Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Versenyt. Ezen megyénket ketten képviselték, XII.B-s Balla Dóra és a X.B.-s Bihari Imre, mindketten a székelyhídi líceum tanulói. Több, mint 100-an versenyeztek összesen, a „mieink” a szép magyar beszéd-kategóriában álltak a zsűri elé. Feladataik során egy XX. századi író esszéjét kellett felolvasniuk (ebből előre készülhettek), volt írásbeli feladat, egy szövegben a hangsúlyok jelölését kellett elvégezni, illetve egy frissiben kapott szöveget kellett felolvasni. Kettejük közül Dóra ért el jobb helyezést, második lett, s ezzel jogot nyert arra, hogy az elmúlt hét végén Győrben vehetett részt a Kazinczy Ferenc Gimnázium anyanyelvi versenyén.

Anyanyelvápolók különdíja

A feladatok a fentiekhez hasonlatosak voltak, a határon „belüliek” és túliak külön csoportban versenyeztek. Utóbbi mezőnyt vajdaságiak, felvidékiek, kárpátaljaiak, illetve erdélyiek és partiumbélik alkották, összesen 24-en. A verseny végén nem helyezéseket hirdettek, hanem díjakat és Kazinczy érmeket osztottak ki. Dóra az Anyanyelvápolók Országos Szövetségének különdíját érdemelte ki! A díjátadási ünnepségen egyébként az anyanyelvet „munkaeszközként” használók számára Kazinczy díjat is átadtak; ezúttal Aczél Anna hírolvasó-bemondó és Kubik Anna színművész vehette át azt. Milyen pályára készül?, kérdeztük végül Balla Dórátó. A válasz a fentiek fényében egyáltalán nem volt meglepő: logopédus szeretne lenni.

Rencz Csaba