Székelyföldi látogatásra érkezett a bukaresti amerikai nagykövet

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete
Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete
Kétnapos székelyföldi látogatásra érkezett hétfőn Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

A nagykövet hétfőn Jean-Adrian Andrei prefektussal, utána Borboly Csabával, a Hargita megyei önkormányzat elnökével és Ráduly Róberttel, Csíkszereda polgármesterével találkozott, majd a délutáni órákban a megye nyugati régióit látogatta meg. A nagykövet keddi programjában Kovászna megyei látogatás szerepel.

A csíkszeredai tárgyalásokat követő rövid sajtótájékoztatón – amelynek videofelvételét a Maszol.ro portál tette közzé – a nagykövet arról beszélt, hogy az amerikai kormányzat és az azt képviselő bukaresti nagykövetség a biztonság, a demokrácia és a jólét kérdéseire összpontosít. Hozzátette azonban, hogy a kisebbségi jogok tiszteletben tartását is figyelemmel követi. Elmondta, hogy miután visszatér bukaresti állomáshelyére, tájékoztatja a Csíkban szerzett benyomásairól a lehetséges amerikai befektetőket. A nagykövet elismerően szólt a székelyföldi tájak szépségéről.

Borboly Csaba románul számolt be a megbeszélés során érintett témákról. Elmondta: tájékoztatták a nagykövetet arról, hogy Székelyföldnek nem felel meg a Románia regionális átalakítására vonatkozó, korábban napvilágot látott terv. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa úgy vélte, a térség lakóinak elsősorban modernizációra és a bürokrácia megszüntetésére van szükségük.

Borboly Csaba megemlítette, hogy a román hatóságok még mindig nem szolgáltatták vissza a Csíki Magánjavak vagyonát, és az egykor államosított egyházi tulajdon egy részét. A tanácselnök elmondta: tájékoztatta a nagykövetet a román-magyar viszonyban jelentkező nehézségekről. Megemlítette például, hogy a magyar gyerekek versenyhátrányba kerülnek a románokkal szemben amiatt, hogy a román oktatási rendszer azonos feltételeket támaszt számukra. Megjegyezte, a magyar diákok mintegy fele azért bukik meg az érettségin, mert a rendszer nem teszi lehetővé, hogy jól megtanuljanak románul.

Ráduly Róbert polgármester reményét fejezte ki, hogy a nagykövetséggel intézményes kapcsolat alakul ki, és jól együtt tudnak működni a demokrácia, a jólét, de a kisebbségi jogok kérdéseiben is.

Amint a Maszol.ro portál idézte, a székely zászlóra vonatkozó kérdés kapcsán a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a restitúció késése amerikai állampolgárokat is érint. A portál értékelése szerint a nagykövet kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról.

Hans Klemm amerikai irodalmat és szakkönyveket tartalmazó könyvcsomaggal ajándékozta meg Hargita megye könyvtárát.

(MTI)