Székelyföldi főtanfelügyelő: meg kell teremteni a román és a magyar diákok esélyegyenlőségét

Székelyföldi főtanfelügyelő: meg kell teremteni a román és a magyar diákok esélyegyenlőségét
Keresztély Irma, a székelyföldi Kovászna megye főtanfelügyelője szerint a jelenlegi érettségi vizsgarendszer nem biztosítja az esélyegyenlőséget a román és a magyar tagozatos diákok számára, és ezen a helyzeten változtatni kell.

Keresztély Irma az MTI-nek elmondta: a tanfelügyelőség elemezte az idei érettségi Kovászna megyei eredményeit, és megvizsgálta, mi az oka annak, hogy a megyében – az országos átlagtól jócskán lemaradva – a jelentkezőknek csupán 42 százaléka vizsgázott sikerrel. Úgy vélekedett, az esélyegyenlőség már azzal is csorbul, hogy míg a román tagozatos diákoknak az anyanyelvük mellett az elvégzett iskola profiljának megfelelő tantárgyból és egy választott tantárgyból kell érettségizniük, a magyar tagozatos diákoknak ezek mellett az állam nyelvéből is számot kell adniuk a tudásukról.

A főtanfelügyelő szerint idén is a magyar diákok román nyelv és irodalom vizsgája volt a legnehezebb erőpróba a 74 százalékban magyarok lakta Kovászna megyében. Míg a román tannyelvű iskolákban a diákok 72 százaléka érettségizett sikeresen románból, a magyar tagozatos érettségizőknek csak 45 százaléka ment át a vizsgán az állam nyelvéből. Ezt a főtanfelügyelő annak tulajdonította, hogy a magyar környezetben élő fiatalok csak az iskolában, esetleg még a televíziót nézve találkoznak a román nyelvvel, számukra mégis ugyanazok a követelmények az érettségi vizsgán, mint a román anyanyelvű fiataloknak.

Keresztély Irma hozzátette, a magyar diákok ugyanakkor magyar nyelv és irodalomból sokkal jobb eredményeket értek el, mint a román diákok a román nyelv és irodalom vizsgán. Megemlítette, hogy a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény immár lehetővé teszi, hogy más tanterv szerint oktassák a román nyelvet a nem román anyanyelvű diákoknak, de a váltás egyelőre csak az elemi oktatás szintjén történt meg.

“Ha idén a minisztérium bevezette a differenciált tételsorokat az érettségin, nem látom akadályát annak, hogy a román nyelv és irodalom vizsgán más követelményrendszert támasszanak a kisebbségi diákokkal szemben. Ez csak akarat kérdése” – jelentette ki a Kovászna megyei főtanfelügyelő, aki fontosnak tartja, hogy a székelyföldi magyar gyermekek jobban megtanuljanak románul, de ehhez szerinte meg kell változtatni a jelenlegi rendszert.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .