Székely zászló-ügy – Feszültségmentesítené a román-magyar viszonyt Kovászna megye új prefektusa

Székely zászló-ügy – Feszültségmentesítené a román-magyar viszonyt Kovászna megye új prefektusa
Mentesítené a feszültségtől a román-magyar viszonyt Kovászna megye új prefektusa, de maga is úgy véli, a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a székely zászló is ott lengjen például a megyei önkormányzat épületén.

 

A Transindex portálnak adott szerdai interjúban Dumitru Marinescu, akit a múlt hét végén iktattak be hivatalába, abbéli meggyőződését hangsúlyozta, hogy segíthet a megyében a nyugalom és a stabilitás megteremtésében. Meggyőződését arra alapozta, hogy 12 évig volt polgármestere a Sepsiszentgyörggyel szomszédos Előpatak községnek, amelyben jelentős román, magyar és roma közösség is él.

A prefektus a székely zászlóról elmondta, a nemzeti szimbólumok használatának, a zászlók kitűzésének megvan a maga szerepe és pillanata. “Léteznek olyan helyzetek, amikor sem a hely, sem a pillanat nem alkalmas efféle szimbólumok használatára, sem pedig a törvény nem engedi azt meg. A törvényt pedig tiszteletben kell tartani” – vélekedett a prefektus. Kérdésre válaszolva azt is megjegyezte, a törvény arra sem ad lehetőséget, hogy a Kovászna Megyei Tanács épületén ott lengjen a székely zászló.

Marinescu megállapította, a térségben egyre erőteljesebben körvonalazódik a székely identitás. “Úgy gondolom, hogy egyrészt nyitottnak kell lenni ezzel a folyamattal szemben, másrészt a törvényt szigorúan tiszteletben kell tartani” – fogalmazott a prefektus. Azt is megjegyezte, absztrakt fogalomnak tartja a Székelyföld megnevezést, hiszen a terület nem kimondottan a székelyeké, hanem a velük együtt lakó románoké is. Hozzátette, szerinte párbeszéd útján orvosolható a problémák zöme.

Dumitru Marinescu a prefektusi tisztségben Codrin Munteanut váltotta, aki nyolc hónapig volt a kormány Kovászna megyei képviselője. Munteanu prefektusként számos olyan önkormányzati határozatot támadott meg a közigazgatási bíróságon, amelyek a székely identitás szimbólumaival kapcsolatosak.