Székely zászló-ügy – Basescu nem foglalt állást

Székely zászló-ügy – Basescu nem foglalt állást
Traian Basescu román államfő elhárította csütörtökön az állásfoglalást a székely zászló kifüggesztése kapcsán folytatott vitáról, leszögezte, hogy csak akkor fog megszólalni, ha esetleg a magyar államfőnek lesz “nem megfelelő” állásfoglalása a kérdésben.

 

Basescu a brüsszeli EU-csúcsra való elutazása előtt sajtótájékoztatót tartott a bukaresti Henri Coanda repülőtéren. Arra az újságírói kérdésre, hogy az EU-csúcson akar-e tárgyalni a magyar küldöttséggel a székely zászló ügyéről, elmondta: ez nem tartozik a prioritásai közé, hiszen a brüsszeli tanácskozás legfontosabb témái Románia számára a 2014-2020-as költségvetési ciklus, valamint a Moldovai Köztársaság és az EU közötti társulási szerződés véglegesítse. Más témájú kétoldalú beszélgetést csak akkor kezdeményez, ha alkalma lesz rá – tette hozzá.

Nem kívánt reagálni Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet kijelentéseire sem. Basescu hangsúlyozta: csak akkor fejti ki véleményét, ha esetleg a magyar államfőnek lesz nem megfelelő állásfoglalása az ügyben, hiszen nagykövetek és államtitkárok nyilatkozataira a külügyminisztériumnak kell reagálnia.

Szerdán Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét Titus Corlatean román külügyminiszter a diplomáciai szokásjog megsértésével vádolta meg, és kilátásba helyezte kiutasítását, amennyiben a nagykövet nem tér vissza “megbízatása keretei közé”. Martonyi János magyar külügyminiszter szerint a magyar nagykövet semmi olyat nem mondott a székelyföldi autonómia kérdéséről, ami ne lenne azonos a kormány álláspontjával.

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét és közleményt is kiadott, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Németh Zsolt magyar államtitkárnak a székely zászló kitűzése ügyében tett kijelentéseit.