Székely Nemzeti Tanács: az EB félreértelmezte a polgári kezdeményezését

Székely Nemzeti Tanács: az EB félreértelmezte a polgári kezdeményezését
Az Európai Bizottság (EB) félreértelmezte “és a kisebbségvédelmi kaptafára próbálja felhúzni” a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését – jelentette ki Izsák Balázs, az SZNT elnöke hétfői sajtóértekezletén.

Izsák Balázs beszámolt arról, hogy az EB részletes, 81 pontba szedett választ küldött az EU luxemburgi székhelyű bíróságának arról, miért utasította el az SZNT polgári kezdeményezésének bejegyzését. Az SZNT azt kérte a bíróságtól, helyezze hatályon kívül az Európai Bizottság elutasító határozatát, és kötelezze a bizottságot a polgári kezdeményezés bejegyzésére.

Az SZNT elnöke szerint az EB-nek csak olyan kezdeményezések bejegyzését lenne joga megtagadni, amelyek “nyilvánvalóan” nem tartoznak uniós hatáskörbe, de éppen a terjedelmes indoklás bizonyítja: távolról sem egyértelmű, hogy az SZNT kezdeményezése nem illeszthető az uniós jogba.

Izsák Balázs rámutatott: az SZNT által kidolgozott tervezet nem a kisebbségvédelem, hanem a kohéziós politika témakörében javasolt uniós jogalkotást. Szerinte ebben a szakaszban az Európai Bizottságnak nem kellett volna bonyolult jogértelmezési vitába bocsátkoznia a kezdeményezőkkel, hanem szabad utat kellett volna adnia arra, hogy összegyűjtsék a több mint egymillió támogató aláírást az unió legalább hét tagországából. Az SZNT elnöke hozzátette: február végéig kell megküldenie válaszát az EB ellenkeresetére, majd az EU bírósága dönt arról, hogy megkezdődhet-e az aláírásgyűjtés.

A polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be az EU-ban. Lényege, hogy megfelelő számú aláírás összegyűjtésével a lakosság is kezdeményezheti uniós jogszabályok módosítását vagy újak megalkotását.

A Székely Nemzeti Tanács és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.