Szekcióülések az EU Táborban

Szekcióülések az EU Táborban
Tonk: a jövő az átvihető kreditekben van – „Deficiensek vagyunk, ami a Bolognai folyamat egységesítését illeti és nem csak Románia érthető ebbe bele” – mondta el Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári kar dékánja, július tizenegyedikén az EU Táborban.

Hozzátette, hogy ennek két akadálya van – a tanterv harmonizáció hiánya és az, hogy az egyetemek nem fektetnek erre elég hangsúlyt, s így a diákoknak nincs kellő kredit mobilitásuk és nem tudják megszabni külföldi tanulmányi útjaikat.

 „A jövő az átvihető kreditekben vannak és az egyetemek már zárkóznak fel ezeknek a lehetőségeknek a biztosítására”. – mondta Tonk.

Vállalkozási szféra Romániában

„A privatizáció maximum 5 évet tarthat bármely országban, Romániában 1990-ben kezdődött el” – kezdte a július tízedikei vállalkozásokról szóló előadást Gyerkó László, az Állami Privatizációs Hatóság alelnöke. „A Nokia befektetőit az olcsó munkaerő vonzotta, nem pedig az, hogy Romániában is legyen egy kirendeltségük”

„Amikor vállalkozásunk határokon túli terjeszkedéséről beszélünk, alkalmazkodni kell az emberek elvárásaihoz, a vállalatnak integrálódnia kell a helyi kultúrába” – jelentette ki John Holm, a Libri Románia ügyvezető igazgatója. „Jelenleg Romániában az olvasók száma alig haladja meg a 10 százalékot, de felméréseink szerint változni fog a könyvek árának csökkentésével, valamint minőségük javításával.” – tette hozzá.

Az erdélyi magyar sport és utánpótlás helyzete

Péntek délután egy médiabeszélgetésre került sor az EU táborban erdélyi sportújságírók részvételével.

„Erdélyi magyar sport önmagában nem létezik, minden, ami ezzel kapcsolatos a román sportverseny rendszerben fut” – jelentette ki Boros Miklós, a www.sportoldal.ro főszerkesztője. „A romániai sport utánpótlása áttekinthetetlen és szervezetlen, egyedüli kivételt képez a csíkszeredai jégkorong és az atlétika.” – mondta Boros.

Józsa Csongor, az Udvarhelyi Híradó munkatársa a székelyudvarhelyi sikersportokról beszélt (teremlabdarúgás és kézilabda). Elmondta, hogy ha kétévente egy-egy ifjonc kezdőként beverekedi magát a csapatba, már sikerként könyvelhető el.

Manases Sándor, a www.sportoldal.ro fotósa a sport bulvárosodására panaszkodott, ezt az országosan megjelenő sportnapilapok rovására írja. Kijelentette, hogy a romániai közéletben nincs kialakulva egy kultúra arra, hogy igazából miről is szól a sport. Ezt leginkább az utánpótlások sínylik meg, mivel a média sport részlege inkább foglalkozik a botrányokkal, mint magával a sporttal.