Szégyellik származásukat a kanadai románok?

Szégyellik származásukat a kanadai románok?
Nem örülnek a Kandában élő romániaiak, hogy Kanada felfüggeszti Romániával szemben a vízumkényszert, ugyanis attól tartanak, hogy a lopás, csalás és koldulás szándékával érkező nemzettársaik hasonló helyzetet teremtenek mint Olaszországban és Spanyolországban, nekik pedig szégyenkezniük kell majd származásuk miatt.

Hogy mennyire örvendetes, hogy Kanada eltörli a vízumkényszert Romániával szemben, az nézőpont kérdése. Míg Bukarestben diplomáciai sikerként fogják ünnepelni a vízum eltörlését, addig a Kanadában élő román polgárok nem teljesen örülnek, hogy az amúgy sem szűkös közösségük, minden bizonnyal további tagokkal bővül a vízumtörlés következtében. Mindezt az „Otthon” című, kanadai romány nyelvű kiadványban már hónapokkal ezelőtt többször is megírták, leginkább a fél éve az olaszországi Remus Mailat féle gyilkosság botrányához hasonló példáktól tartva, melyek felborzolhatják a kedélyeket Kanada békés, szélcsendes vidékén.

A témával az Evenimentul Zilei országos napilap is foglalkozott, megírva azt a valós veszélyt, hogy a vízumtörlést sok meggazdagodni vágyó honfitárs fogja kihasználni. A cikk írója azonban arra is kitér, hogy azok a körülmények, melyek Spanyolországba és Olaszországba vonzották a román polgárokat, nem ugyanazok Kanadában, ahol szigorú biztonsági berendezések, a bavásárlóközpontokban biztonsági kapuk, kamerák, biztonsági őrök tartják fenn a rendet. Mi lesz a már ott megtelepdő romániaiakról kialakitott imázsról, teszi fel a kérdést a cikk írója, aki attól tart hogy szégyenkeznie kell majd honfitársai miatt.