Szegedi papi elöljárók miséztek a Székesegyházban

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Augusztus 27-én, vasárnap délben a Szegedi Szent Gellért Szeminárium elöljárói mutattak be szentmisét a nagyváradi Székesegyházban. Három papnövendék is elkísérte őket.


A tanév elkezdése előtt erdélyi körútat tesznek a szegediek, és ennek a kirándulásnak volt az első állomása Nagyvárad. Érdekességként megemlítjük, hogy a történelem egy adott szakaszában a váradi római katolikus egyházmegyéhez tartozott a mostani szeged-csanádi egyházmegye egy része.
A szentmisét közösen mutatta be dr. Kovács József, a Szegedi Szent Gellért Szeminárium rektora- aki amúgy tizenhárom éven át Gyulán volt plébános-, Veréb László lelki igazgató és Serfőző Levente, az intézmény prefektusa, akit a közelmúltban már láthattak, megismerhettek a váradi hívek, hiszen ő volt a Nagyboldogasszony-napi búcsúünnepség szónoka.

Szent Péter

A megjelenteket Fodor József általános helynök köszöntötte, az evangélium Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedését Veréb László spirituális arra építette fel, hogy az elhangzott szentírási rész alapján a jelenlevők megszerethették Szent Pétert, hiszen emberi vonásai bontakoztak ki, illetve kiderült számukra, hogy az útjuk hasonló. Arról a jelenetről esett ugyanis szó, amikor útjának első helyszínén Szent Péter megvallotta Jézusnak, hogy azt gondolja, a kérdezője a Messiás. Lelkesedik érte, és ez nem akármilyen felismerés a részéről, ugyanis felfedezte Krisztusban az Isten fiát, azt, hogy Isten jelenléte lakódzik benne, tehát több egy egyszerű halásznál, gyógyítani tudó embernél, vagy olyan személynél, aki megrendítő dolgokat tud mondani. Később, miután folytatja az útját, a lelkesedése válságba kerül, mert nem tud mit kezdeni azzal, hogy Isten hagyja, hogy Jézust keresztre feszítsék, azt se érti, ki az, aki ezt elvállalja, hogy aztán kimozduljon ebből a krízisből, s hagyja, hogy Krisztus meg tudja szólítani őt, mert rádöbben arra, hogy neki küldetése van, hiszen ő a kőszikla. Péterhez hasonlóan a mi életünkben is vannak küzdelmek és találkozások, és ahogyan Péter számára, nekünk is van mondanivalója Krisztusnak, feladatot és küldetést ad- hangsúlyozta a tisztelendő.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,