Szegedi Csanád: az erdélyi magyar politikai életet meg kell pezsdíteni

Szegedi Csanád: az erdélyi magyar politikai életet meg kell pezsdíteni
Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő szerint Budapestről nem lehet kitalálni, hogy az itteni magyarságnak milyen érdekképviseletre van szüksége. „ide kell jönni, meg kell hallgatni az embereket, meg kell hallgatni a problémákat és lehetőségekhez képest meg kell oldani ezeket”.

  • Másfél hónappal ezelőtt az ön EP képviselői irodájának megnyitassa ellen tiltakoztak internetes honlapon. A tiltakozóktól kapott-e olyan visszajelzéseket, amelyek tisztázhatnák azokat a félreértéseket melyek a Jobbikal kapcsolatosak?

  • Talán egy kicsit természetes folyamatnak is találom az egészet. Nem tudnak sok mindent a Jobbikról, nem tudják hová tenni a Jobbik politizálását ezért a régi félelmek bennük vannak vagy pedig azért tiltakoztak mert tudatos politikai szándék volt mögötte. Viszont kaptunk megkeresést, Kézdivásárhely polgármestere jelezte, hogy ő nem is írta alá a kezdeményezést és semmi problémája az iroda megnyitásával. Tőkés Andrással volt személyes találkozónk, ahol tisztáztuk az összes felmerült problémát. Habár szkeptikusan fogadták a Jobbik megjelenését, az elmúlt másfél hónap azt bizonyította, hogy nem forgattuk fel a marosvásárhelyi közéletet, nem provokáltuk a románokat, bebizonyítottuk, hogy a Jobbik felnőtt ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni ezeket a problémákat. Én úgy látom, hogy volt egy fellángolás ami azóta elült. Hiszek és bízom abban, hogy akik ellenezték, most már nem ellenzik hanem most már inkább megfigyelő álláspontra helyezkedtek és ha pozitív lépéseket tudunk majd tenni, az sem kizárt, hogy akár mellénk álnak.

  • Az iroda megnyitásakor úgy fogalmazott, hogy nem szeretnének rátelepedni az erdélyi magyar közéletre. Az erdélyi magyar politikum részéről milyen viszonyulást tapasztalnak?

  • Túlzás lenne ha azt mondanám, hogy akár az RMDSZ akár a Magyar Polgári Párt részéről pozitív a fogadtatás, riválist látnak bennünk, de tartom azt, hogy nem akarunk rátelepedni a politikai életre, nem azzal a céllal érkeztünk. Viszont az erdélyi magyar politikai életet meg kell pezsdíteni. Az amit az RMDSZ és az MPP tesz az itteni magyarságért az nagyon kevés. Azt hiszem nagyon kevés lesz az MPP részéről, ha csak az RMDSZ-el szemben akarják meghatározni magukat. Itt egy nagyon intenzív politikai életet kellene élni, főleg Marosvásárhelyen, mely egy nagyváros. Bízom abban, hogy ugyan úgy ahogy Magyarországon megjelent a Jobbik és olyan politikai kérdéseket vetett fel amiket húsz éve a szőnyeg alá söpörtek, bízom, hogy Erdélyben is sikerül olyan problémákat felvetni és jó, értelmes válaszokat adni rá, amik húsz éve nem valósultak meg. Támogatjuk mindazokat a kezdeményezéseket, akár az RMDSZ– töl, akár az MPP-töl érkeznek, melyek a magyar nemzeti kérdésekre intelligens európai, de nagyon határozott válaszokat tud adni.

Címkék: , , , ,