SZDSZ: több patikát, versenyhelyzetet

Több patikát, jobb gyógyszerellátást, versenyhelyzetet és olcsóbb gyógyszereket akar az SZDSZ, ezért erről szóló törvényjavaslatot terjesztenek a következő parlament elé – mondta a kisebbik kormánypárt egészségügyi miniszter-jelöltje pénteken Budapesten.

Molnár Lajos szerint, a patika és gyógyszerellátás privatizációval privilégiumok jöttek létre, amelyek hatására jelenleg drágák a gyógyszerek és nehéz hozzájuk jutni. A politikus hangsúlyozta: ma feleannyi ügyeletes gyógyszertár van Budapesten, mint húsz éve, vidéken pedig akár 20-25 kilométert is kell utazni hétvégén és munkaszüneti napokon a gyógyszerekért.

A politikus ennek okát abban látja, hogy a jelenlegi szabályozás a körülbelül 2000 patikatulajdonos lobbijának köszönhetően szinte tiltja új gyógyszertárak létrehozását. Az SZDSZ ezzel szemben egy törvénymódosítással azt szeretné elérni, hogy új patikák nyíljanak és különösen azokat támogatnák, amelyek 24 órás ügyeletet tartanak fenn. Molnár Lajos szerint így élesebbé válna a versenyhelyzet, javulna az ellátás és csökkennének az árak, ráadásul a fiatal gyógyszerészgenerációk is el tudnának helyezkedni.