Száznegyvenkilenc borminta. Vagy 150?

Száznegyvenkilenc borminta. Vagy 150?
Összesen 17 településről érkezett 149 bormintát szolgáltak fel a zsűri tagjainak szombaton, a nyolcadik hegyközszentimrei borversenyen. Vagy150-et? A felszolgáló fiatalok próbára tették a zsűrit, mely sikeresen vette a “vizsgát”.

Tavaly előtt 166, tavaly 159, míg az elmúlt szombaton 149 mintát kellett minősítsen a nyolcadik hegyközszentimrei borverseny zsűrije. Bár némi csökkenés tapasztalható, így is igen kemény feladat várt a Popa Dorin, Csávossy György, Szoboszlai Hilda, Szoboszlai Csaba, Kiss Zoltán és Czapp Árpád összetételű ítész-csapatra, akik a helyiek mellett Élesdről, Püspökiből, Szalárdról, Szentjobbról, Diószegről, Monospetriből, Vajdáról, Székelyhídról, Kügypusztáról, Tóttelekről, Félegyházáról, Pályiból, Biharról, Vedresábrányból, továbbá Kokadról (Magyarország) és Szatmárról érkezett gazdák munkáját kellett minősítsék. És, ha ez még nem lett volna elég – ahogyan azt az eredményhirdetéskor megtudtuk – a mintákat felszolgáló fiatalok egy csínyt is megengedtek maguknak: a 30. minta után se szó, se beszéd, újra a zsűri elé tették a 3. sorszámmal már megkóstoltat! Popa Dorin zsűrielnök azonban az ízlelés első másodperceiben így szólt: ez a bor már volt! Így a szakértők kiállták a spontán próbát, amiért külön tapsot kaptak az eredményhirdetésre egybegyűltektől.

Értékelések

Utóbbiakat este nyolc óra előtt Kucharszki Zoltán tiszteletes, mint műsorvezető köszöntötte és legelőbb Nagy Miklós polgármesternek adott szót, aki szerint nem is a verseny a fontos, hanem a gazdák egybegyűlése, beszélgetése. Cseke Attila képviselő a bortermelés hagyományát hittel ápoló, egyben közösségüket formáló, cselekvő emberek munkájáért mondott köszönetet. Ehhez kapcsolódóan Kucharszki Zoltán hosszasan sorolhatta a támogatók és segítők lajstromát. A zsűri nevében Popa Dorin értékelt először, figyelmeztetve: meg kell különböztetni az értéket a kevésbé értékestől (utalt ezzel a hibrid borokra), rangot adva a befektetett munkának. Csávossy György szerint a helyi borversenyek színvonalának korábbi emelkedésében megtorpanást észlelt, újra tapasztaltak higiéniás hiányosságokat (dohosság, penészíz). A pincében elkövetett hibák hiábavalóvá tehetik a szőlősökben elvégzett teméntelen munkát – figyelmeztetett a szakember. A helyi szokásoknak megfelelően nem kategóriánként, hanem pontszámok sorrendjében adta át az okleveleket, érmeket és az aranyérmes borokhoz járó kupákat Nagy Sándor főszervező.

A legjobbak

Az összesen 149 minta a következők szerint gyűlt egybe: fehér száraz – 76, fehér aromás – 35, rozé – 11, vörös – 27. A bronzérmesek között 16,53 és 17,5 volt a legkevesebb, illetve a legtöbb pontot begyűjtő bor, ugyanez az ezüstnél 17,58 illetve 18,5, az aranynál 18,53 illetve 19,21. Mivel úgynevezett nagyarany-pontszámot (19,5 felett) senki nem kapott, utóbbi volt a legmagasabb pontszám. Összesen 27 minta lett aranyérmes, a legjobbak: Fábián Tibor (19,21 – traminé – Diószeg), Tolnai László (19,16 – rizling – Diószeg), Kovács Gergő (19,13 – furmint – Kügypuszta), Zatykó István (19,11 – magyarádi mustos – Szentjobb), Kun Barna (18,96 – ottonel – Diószeg). Közben az iskola sporttermének 200 főre terített asztalaira felszolgálták a vacsorát, a Kiss Misic Band gondoskodott a jó hangulatról. A tombolán számos ajándékot kisorsoltak, fődíjként egy vietnámi fajtájú malacot, melynek – mint elhangzott – “előnye”, hogy a nyertes akár évekig is hizlalhatja, 60-70 kilósnál nem lesz nagyobb.

Rencz Csaba