Százkét illetékkel kevesebb

Százkét illetékkel kevesebb
Közismert: a 2017/1. számú, a parlament által elfogadott törvény nem kevesebb, mint 102 illetéket, díjat törölt el. Bár már megjelent a Hivatalos Közlönyben, február 1-től lép hatályba.

Szakértők szerint az esetek többségében néhány lej értékű díjakról van szó, melyek az állampolgárok számára nem eredményeznek túl nagy megtakarítást, azonban arra alkalmasak, hogy jelentősebb veszteséget okozzanak a helyi költségvetéseknek, a sok kicsi sokra megy alapon. A 2017/1. számú törvény tulajdonképpen egy nagyobb intézkedéscsomag részét képezi, melyet az új PSD-ALDE kormány megígért például amellett, hogy a minimálbér 1450 lejre emelkedik, bevezetnek egy 520 lej értékű nyugdíjminimumot, a nyugdíjpont értéke 917,5 lejre emelkedik, a közalkalmazottak bére 20 százalékkal, a művészekké pedig 50 százalékkal emelkedik. Az oktatók és az orvosok bére 15 százalékkal nő, megszűnik a 2000 lej alatti nyugdíjak megadóztatása, az egyetemisták ingyen utazhatnak a vonaton, az ösztöndíjak 83 lejről 201 lejre nőnek- hogy csak néhányat említsünk a változások közül.

Noha ezek látszólag pozitív döntések, egyes közgazdászok szerint munkanélküliséget és inflációt eredményezhetnek. Bihar megyében például, ahol a gazdaság jelentős része a cipő- és a konfekcióiparra épül, a körülbelül 168 ezer munkaszerződés negyede minimálbérre van kötve, ami azt jelenti, hogy az ennek a növekedésével együtt járó profitcsökkenés miatt a cégek kénytelenek lesznek az elbocsátás eszközével élni. Ugyanakkor paradox módon a jövedelemszint emelkedése nem fog az életszínvonal növekedéséhez vezetni, mivel az év második felében áremelkedések várhatóak amiatt, hogy a vállalkozások így próbálják majd kompenzálni a bérnövekedésekkel együtt járó bevételkiesésüket.

Megszűnnek

Február 1-től 450 ezer lej alatt nem adóztatják meg az ingatlanügyi tranzakciókat, csupán ezen küszöbérték felett alkalmazzák a 3 százalékos adókulcsot, ami várhatóan körülbelül 4,6 millió lejes lyukat üt a helyi költségvetésben. Konkrétan: ha valaki elad egy 25 ezer euró értékű lakást, 750 euró marad a zsebében.

Eltörlődik az illeték a huszonnégy órán belül kibocsátott erkölcsi bizonyítvány esetében, és a cégnyilvántartónál lebonyolított ügyleteknél is megszűnik 20 illeték, például a jogi személyek és a magánvállalkozók (PFA) regisztrálásánál (250 lej, illetve 90 lej), cégelnevezések ellenőrzésekor (45 lej) vagy olyan, ezeknél komplexebb műveleteknél, mint információk kibocsátása az adószámra, a székhelyre, a törzstőkére, a részvényesekre vonatkozóan.

A törvényhozók azt is elfogadták, hogy ne fizessenek havi 15 lej tévéilletéket a cégek, illetve 4 lejt a magánszemélyek, és ugyanez vonatkozik a rádióilletékre is (10 lej, valamint 2,5 lej). Eltekintenek továbbá a 3 lejt befizetésétől akkor, ha a cégek hitelesíteni akarnak dokumentumot a belügyminisztériumnál, illetve a 44 lejes illetéket, ha egy hivatalos papírt egy ügyvédnél akarnak hitelesíteni. A magánszemélyek mentesülnek a 22 lej kifizetése alól ha egy közigazgatási okmányt akarnak hitelesíteni, és nem kell 10 lejt fizessenek, ha erkölcsi bizonyítványt igényelnek.

Emellett megszűnik a környezetvédelmi illeték az autóvásárláskor, és nem kell többé fizetni 6 lejt az A és B kategóriájú jogosítvány megszerzéséért, 28 lejt a C, D és E típusú jogosítványokért, vagy 84 lejt azoknak, akiknek érvénytelenítették a hajtási engedélyét, vagy háromszor megbuktak a vizsgán.

Eltörölték a 60 lejes illetéket a 3500 kilogramm alatti gépjárművek és utánfutók forgalom íratásakor, a 145 lejes illetéket az ezt a küszöböt meghaladó járművek esetében, és a 414 lejes illetéket a próbaidőszakra történő forgalomba íratáskor.

Nem kell 5 lejt fizetni a személyi okmányok cseréjekor, 15 lejt a név vagy nemváltoztatáskor, 5 lejt az állatok tulajdonjoga átruházásának igazolásakor és 3 lejt a vadászengedélyek kibocsátásakor vagy éves láttamoztatásakor. Ugyanakkor azok a magánszemélyek, akik kötelesek közzétenni a Hivatalos Közlönyben valamilyen aktájuk elvesztését, vagy névváltozást, nem kell fizessenek ezért 21 lejt. Továbbá eltörölték a 3 lejes illetéket az állampolgárság megszerzésének igénylésekor, a 191 lejt a román állampolgárság megszerzésekor vagy visszaszerzésekor, a 22 lejt egy idegen határátlépési dokumentumának kibocsátásakor, a 35 lejt egy személy beazonosításakor Románia területén, és nem kell 100 lej pluszilletéket fizetni egy ideiglenes útlevél kibocsátásakor.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,