Százhetvenegy év után sem engedünk a 48-ból

A Szent László térről érkező ünneplők egy-egy szál virágot kaptak
A Szent László térről érkező ünneplők egy-egy szál virágot kaptak
Március 15-én délután öt órától Szacsvay Imre szobránál tartotta fő ünnepi programját Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A rendezvény végén különböző intézmények, szervezetek képviselői koszorúztak.

Az ünneplők a Szent László téri toborzó után vonultak át március 15-én délután a főtérről a Szacsvay Imre szoborhoz az Ezredévi emléktérre, ahol délután öt órától az EMNP és az EMNT központi ünnepsége zajlott le. Itt Csige Sándor, Magyarország kolozsvári konzulja felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, melyben többek között elhangzott: „1848. március tizenötödike szabadságunk, nemzeti függetlenségünk és összetartozásunk szimbóluma. Éljünk bárhol is a világon, ezen a napon egy ütemre dobban a szívünk, kokárdát tűzünk a kabátunkra, s együtt ünnepeljük a márciusi ifjakat. Emlékezünk a hősökre, akik bátran vallották, és a szabadságharc csatamezőin is bizonyították, hogy a haza minden előtt. 171 évvel ezelőtt ez a négy rövid szó magyar emberek millióinak sorsát fordította meg, és azóta is arra tanít minket, hogy egyedül akkor győzhetünk, ha büszkén vállaljuk nyelvünket, kultúránkat és nemzeti jelképeinket. Hiszen akárcsak 1848-ban, úgy ma is igaz, hogy csak a jövőjük érdekében együtt cselekvő, erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben.”

Tudatfoglalás

A továbbiakban Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke szólalt fel. Ady Endre, Babits Mihály gondolatait és a Szentírást idézte beszédében, melynek fő üzenete ez volt: „Nem engedünk a 48-ból. A beszédes számok nyelvén idézzük mindenkor 56-ot. És az ellopott temesvári forradalom eszményei és céljai iránti hűséggel valljuk jobb sorsra érdemes román testvéreinkkel együtt, hogy: a 89-ből sem engedhetünk. A Habsburgok uralma, a szovjet kommunizmus és a Ceaușescu-diktatúra ellen egyként fellázadtunk. És azzal az újszerű, 21. századi hadviseléssel is szembeszállunk (…), amelynek rendjén elsődlegesen nem a területet, hanem a tudatot – keresztény, európai és nemzeti tudatunkat – akarják megszállni a globalista, baloldali liberális vagy akár az utódkommunista nacionalista hatalmak – hogy aztán identitásában elbizonytalanított és erkölcsileg lefegyverzett kontinensünket és országainkat a nyakunkra hozott migránsok hada akadálytalanul elfoglalhassa…” A magyarságnak a szülőföldjén való helytállását hangoztatta Tőkés László a továbbiakban, amikor kijelentette: „Vegyünk példát Szacsvay Imréről és Petőfi Sándorról! Mennyivel szerencsésebbek vagyunk náluk, hiszen még csak vérünket sem kell ontanunk a hazáért és a szabadságért… Akkor hát legalább azt tegyük meg, ami erőnkből telik: vívjuk meg mindennapi békés élet-, igazság- és szabadságharcainkat!”

Folyamatos küzdelem

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke beszédében rámutatott: életének eddigi 36 évéből harminc a folyamatos autonómiakövetelés, nyelvjogi és restitúciós-kárpótlási küzdelem, iskola- és egyetem-visszaszerzési harc, a mindent eluraló korrupció és a be nem váltott választási ígéretek jegyében telt el. Köszönetet mondva az Orbán-kormány nemzetegyesítő, határok fölött is ténylegesen ható, gazdasági és kulturális vonatkozású támogatásának, kijelentette: azért olyan nagyok a különbségek az erdélyi és a magyarországi magyarok kilátásai között, mert Magyarországon ugyan „1989-ben nem volt forradalom, de lett rendszerváltás”. Hozzátette: „itthon volt forradalom, de nem volt rendszerváltás”. A romániai többségi társadalom és az állampolitika kisebbségellenes jelenségeit bírálva rámutatott: szakadék tátong a valóság és a velünk láttatni kívánt helyzet között, a Bukaresttel mindig mindenben együttműködő „hivatalos magyar érdekképviselet” propagandája és sajtója által sulykoltak, illetve a helyi közösségek, az egyszerű emberek által megéltek, tapasztaltak között. Ennek ellenére, „a nemzet és Erdély iránti megingathatatlan hűség” jegyében folytatott küzdelmet ígérve, optimista kicsengéssel zárta felszólalását. Az ünnepi megemlékezésen szavalatok hangzottak el, közreműködtek a Váradi Dalnokok Márkus Zoltán, a Nagyváradi Asszonykórus Tasnádi Ferencz irányításával, valamint a Motolla énekegyüttes. A rendezvény végén különböző intézmények, szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Szacsvay-szobor talapzatánál: elsőként Tőkés László EP-képviselő koszorúzott, de a megemlékezés virágait helyezte el a talapzatnál többek között Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, Csomortányi István, a párt megyei elnöke, illetve Pető Dalma és Kis Gábor az RMDSZ képviseletében. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Pap István