Százezer lejre bírságolta a környezetvédelmi őrség a radnóti hőerőművet; véletlen szennyezés miatt nyomozás indult az ügyben

Százezer lejre bírságolta a környezetvédelmi őrség a radnóti hőerőművet; véletlen szennyezés miatt nyomozás indult az ügyben
Bűnügyi eljárást indított a marosludasi bírósági ügyészség a radnóti hőerőműnél történt véletlen olajszennyezés miatt – nyilatkozta kedden Lucian Goga Maros megyei prefektus.


Goga elmondta, a környezetvédelmi őrség 100.000 lejes pénzbírsággal sújtotta a hőerőművet működtető SNGN Romgazt, ugyanakkor a Maros megyei vízügyi igazgatóság 40.000 lejre büntette a vállalatot.
A prefektus nehezményezte, hogy nem elsőként szerzett tudomást a balesetről, ahogy az ilyen esetben elvárható lett volna, azonban elégedett a hatóságok munkájával. Hatékonyan megfékezték a sajnálatos szennyezést – szögezte le.

Székely Annamária, a környezetvédelmi őrség Maros megyei főfelügyelője elmondta, a pénzbírság mellett a felügyelők elrendelték, hogy az olajfolt megfékezésére használt anyagokat és a partszéli iszapot takarítsák el, ugyanis ezek olajmaradékot tartalmaznak.
Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a véletlenszerűen kiömlött olajat három nap után teljesen semlegesítették a Marosban.
“Számításaink szerint körülbelül egy tonna olaj került a Marosba. Az első gátnál az olajmennyiség körülbelül 24 százalékát sikerült felfogni, Fehér megyében Tövisnél (Teiuş) 30 százalékot, Alkenyéren (Şibot) 30 százalékát, a többit a Hunyad megyei Marosnémeti (Mintia) közelében sikerült felszivattyúzni” – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek az igazgató.

Bratanovici szerint a vízügyi igazgatóság azért rótt ki 40.000 lejes büntetést a radnóti hőerőműre, mert nem jelentették azonnal a balesetet, egy horgásznak kellett riasztania a hatóságokat.

www.agerpres.ro