Százegy évesen egészségben, nyugalomban

Bihar megye – Ünnepség volt szerdán a nagyváradi Szent Márton Idősek Otthonában: Prohászka Margitot százegyedik szülinapja alkalmából köszöntötték fel. „Nem érzem, hogy eltelt annyi év” – mondta Margit néni.

Rajna József apátkanonok az idősotthon imatermében tartott szentmisén Pál apostol tanításai alapján arról szólt: fontos egymás szeretete, egymás elviselése, még ha nem is könnyű közösségben élni a magányban eltöltött évek után. Ez is olyan, akár a jó házasság – azaz minden nap újra kell kezdeni. Azt is megemlítette: fontos a lelkiismeretvizsgálat – hiszen szép a fellángolás, de Isten álhatatosságot, hűséget vár – tegyünk fel magunknak a kérdést, hogy vajon mennyire vagyunk hajalmosak a meghátrálásra.

Négy szülinap

Az aptákanonok felköszöntötte az idősotthonnak azt a négy lakóját, aki januárban ünnepli születésnapját: Prohászka Margit százegy, Farkas Miklós nyolcvanhárom, Kiss Julianna nyolcvanegy, Pintye Mária pedig hatvanhárom évet tölt be. Végül az idősotthon lakói áldoztak.

Később alkalmunk nyílt pár szót váltani Margit nénivel, az otthon legidősebb lakójával. Fájlalta a kezét, a fejét, pedig, mint mondta, korábban nem volt semmi gond az egészségével. Nem értette, miért említették meg a nevét a szentmisén – nászasszonya, Kölczei Ida világosította fel arról, hogy a szülinapja van.

Emlékek

Azt viszont pontosan tudta, hogy 1907, január 11-én született, hogy édesanyja a legszebb asszony volt Székelyhídon. Azt is, hogy annak idején virágkereskedésük volt – meg is említette a Kert utcai virágüzletet, s azt, hogy olyan virágcsokrokat tud kötni, mint senki más. „Nem is érzem, hogy megöregedtem, mintha még mindig fiatal gyerek lennék” – mondta. Nászasszonyától megtudtuk: kilencvenöt éves koráig egyedül boldogult, szépen gondozta félixfürdői virágoskertjét. Ö akart idősotthonba jönni. Két gyermeke Németországban él, évente többször jönnek meglátogatni.

Ünnepi ebéd következett, s az otthon lakói pezsgővel koccintottak.

 

Neumann Andrea