„Százas” lesz a váradi ócskapiac

„Százas” lesz a váradi ócskapiac
A centenáriumra való tekintettel „Piața 100” (Piac 100) lesz a hivatalos neve a körgyűrű déli oldalán épülő új ócskapiacnak, jelentette be Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó vezérigazgatója.

Mint arról már számos alkalommal beszámoltunk, a nagyváradi ócskapiac helyén egy új sportcsarnok fog épülni, ezért vált szükségessé a vásártér elköltöztetése. Az új helyszín a váradi körgyűrű déli oldala mentén lévő 8,3 hektáros telek az Európa lakóparkkal átellenben. Mint azt a csütörtökön az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója elmondta, az új létesítményben 614 parkolóhely lesz a vásárlók számára, amihez hozzáadódik további 14 parkolóhely mikrobuszok számára, míg a gépjárműárusoknak mintegy 860 hely áll majd rendelkezésre. Kifejtette, hogy az új helyszín több mint három hektárral nagyobb, mint az ócskapiac mostani területe, és a nagyobb térnek az egyik legnagyobb előnye az, hogy elegendő parkolóhely lesz az ide érkezők számára. Liviu Andrica felhívta ugyanis a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyszínen nincsenek parkolóhelyek, ezért az emberek a körgyűrűn, az Európa lakóparkban parkolnak, ami egy sor kellemetlenséget okoz.

andrica

Talajvíz

Andrica jelezte, hogy a legfontosabb a sétányok kialakítása azért, hogy amikor felkérést kapnak arra, hogy elhagyják a jelenlegi helyszínt, akkor a költözés zökkenőmentesen történjen. Jelenleg ugyanis még működik a Pece parti helyszínen az ócskapiac, és csak a sportcsarnok építésének az elkezdésekor zár majd be, illetve akkor, ha időközben megtörténik az átköltözés. Andrica kifejtette, hogy jelenleg a sétányok kiépítése mellett a létesítmény körbekerítésén dolgoznak. Hozzátette, hogy a kivitelezési határidő mintegy két héttel ezelőtt már lejárt, de problémát okozott az, hogy a felszínhez nagyon közel, mindössze egy méteres mélységben van a talajvíz, ezért hogy később ebből ne legyen gond, a sétányok alatti 40–50 centiméteres mélységbe köveket helyeztek le és négy vízelvezető csatornát is lefektettek a létesítmény teljes hosszában. Emiatt nemcsak a határidő csúszott, de a kivitelezés költsége is, ami jelenleg 6,9 millió lejre rúg.

Új helyszín, új név

Elhangzott az is, hogy az új helyszínen több mint 1200 árusító parcella lesz, ezeket, vagy ezeknek egy részét tetőzettel látják majd el. Kérdésre válaszolva Andrica elmondta, hogy ezeken a parcellákon semmilyen berendezés nincs, mert a jelenlegi helyszínen asztalokat tett a közterület-fenntartó a parcellákra, de az árusok panaszkodtak neki, hogy lopják az árut. „Jobb az, ha az áru a földön van, vagy ha az árusok hoznak magukkal összehajtható asztalkákat” – tette hozzá Andrica. Az igazgató elmondta azt is, hogy a munkálat új kivitelezési határideje szeptember 15., tehát, ha minden jól megy, október 1-jén már meg is lehet nyitni az új ócskapiacot. Andrica bejelentette: a parcellabérlési díjak nem lesznek magasabbak a jelenlegieknél, sőt, a tervek szerint lehetőség lesz online helyfoglalásra is. Bejelentette azt is, hogy a jelenlegi ócskapiac fémszerkezetes bódéinak egy részét a kutyamenhelyre szállítják át, Andrica szándékai szerint ugyanis Románia legmodernebb kutyamenhelyét szeretné kialakítani a Grivei utcán. További terv az, hogy a körgyűrűn egy közúti felüljáró fog épülni az új ócskapiachoz, de addig is, amíg ez elkészül, autóbuszok viszik majd oda ingyenesen az érdeklődőket. Végezetül Andrica bejelentette, hogy az új ócskapiac hivatalos neves Piac 100 lesz, hogy ily módon is utaljanak Nagy-Románia megvalósításának száz éves évfordulójára. „És azt akarjuk, hogy megváltoztassuk az »ócska« nevet, hogy legyen vásártér (obor – szerk. megj.), még akkor is, ha tudjuk, hogy az emberek sokáig fogják még »ócská«-nak hívni a piacot.”

Pap István