ERDON Helyi hírek

2008.12.11. 16:06

Rendőr zsarolta az üzletembert

<p>Nagyvárad - Csütörtökön zaklatott hangvételű sajtótájékoztatóra került sor a nagyváradi rendőrség Aradi úti székhelyén. Liviu Popa rendőrfőfelügyelő egy kollégájának bűncselekményeit tárta a nyilvánosság elé.</p>

A sajtótájékoztatón egy rendőr bűncselekményeiről esett szó. Liviu Popa rendőrfőfelügyelő kiemelte: mélységesen elítéli azokat a rendőröket, akik úgy gondolják, hogy jelvényük és egyenruhájuk mögé bújva bűntetlenül megúszhatják, ha vétenek a törvény ellen. Az esettel példát is statuálnak egyúttal, mintegy felhívva a hasonló helyzetben lévő rendőrök figyelmét arra, hogy mindannyian, akikre a bűncselekmény elkövetését rá tudják bizonyítani, komoly bűntetésben részesülnek.

Hogyan történt

Az eseményeket maga Liviu Popa rendőrfőfelügyelő, az elkövető letartóztatását vezető rendőr mondta el. Kollégájuk, aki valószínűleg hamarosan ki lesz zárva a rendőrség kötelékéből, az előzetes vizsgálatok szerint december 9-én, kedden telefonon felkeresett egy nagyváradi vállalkozót, akinek azt mondta, hogy találkozzanak, mert olyan ismeretek birtokában van, melyek kellemetlenül érinthetik az illető vállalkozót. A két személy ugyanaznap a késő esti órákban találkozott, ahol a rendőrként szolgáló 32 éves B.C. azt mondta, hogy tudomása van arról, miszerint a rendőrség már régóta megfigyelés alatt tartja az illető üzletembert, és tetteiről egész aktát vezet. Felajánlotta a megszeppent vállalkozónak, hogy utánajár a dolognak. Ugyanaznap, 30-40 perccel később ismét felvette vele a kapcsolatot, és elmondta, hogy a rendőrségi anyagban csalással és okirathamisítással gyanusítják az illető üzletembert, de ő (mármint B.C.) 1500 euró ellenében megnézni, „mit tehet az ügyben”. A vállalkozó nem ellenkezett.

A folytatás

2-3 órával később ismét jelentkezett a rendőr, mondván, hogy nem elég a pénz, 2000 euróra van szüksége. Az első részlet átadásánál, ugyanaznap éjjel fogta el a rendőrség őt, 800 eurót találtak nála. Az akciót maga a rendőrfőfelügyelő vezette. A tettest őrizetbe vették, majd szerdán a bíróságon kérvényezték előzetes letartóztatásba helyezését. Végül a törvényszék 29 napra bezárta a rendőrt. Mint kiderült, B.C. 2 és fél éve került a különleges alakulathoz, előtte a határrendészetnél, majd a szervezett bűnözés elleni osztályon teljesített szolgálatot. Az is tudvalevő volt róla, hogy nem találta a helyét az alakulatnál, nem tudott beilleszkedni. S mint a nyomozás kimutatta, a vállalkozóról sem volt a rendőrségnél semmilyen akta. Az ügyben nyomozás indult, hisz ezen az eseten kívül további négy bejelentés is érkezett, szintén az ő személye ellen. Ha beigazolódik a bűnössége, 3-tól 15 évig terjedő börtönbűntetésre számíthat.

Nagy Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!