Századik születésnapját ünnepelte Ida néni

Századik születésnapját ünnepelte Ida néni
Május 27-én, hétfő délután gyermeke, unokái, dédunokái és rokonai körében ünnepelte nagyváradi otthonában Novák Ida néni századik születésnapját. A jeles eseményen a Bihari Napló is jelen volt.

Novák Ida néni május 27-én ünnepelte 100. születésnapját családja és a rokonság körében. Ida néni 1913-ban született Radnótfáján, Maros megyében, Nagyváradra pedig 1933-ban érkezett, ahol tanítóként dolgozott. Itt ismerkedett meg férjével is, akivel ötven évig tartottak ki egymás mellett jóban és rosszban. Ida néni felelevenítette emlékeit: „férjem öt évig volt fogságban, majd megbetegedett és egészen haláláig, tizenhárom éven keresztül ápoltam”. Ida néniék családjában nem ő az egyetlen, aki ilyen szép kort megélt. Nyolcan voltak testvérek, közülük négyen kilencven fölötti életkort éltek meg. Ma Ida néninek már csak egy húga él, ő szintén túl van a kilencvenen. Ida néni hosszú élete alatt sok mindenen ment keresztül: „túl vagyok két világháborún, a Ceaușescu rendszeren és a forradalmon, sok mindent megéltem”- mesélte Ida néni. Élete során számos dolgot megélt, ezeket az emlékeket az ünnepségen is felelevenítette.

Tanácsok

A hosszú élet titkával kapcsolatban Ida néni elmondta: „mindenben benne voltam, mindent megtettem, amit rám bíztak”. A hatalmas élettapasztalattal rendelkező néni tanácsokat is adott a fiataloknak, melyekre érdemes lenne hallgatni: „azt üzenem nekik, hogy legyenek becsületesek, tisztességesek, ne térjenek le a jó útról, és minden jót kívánok nekik”. Novák Ida nénit hétfőn lánya Ida, unokái König Csaba és Péter, dédunokái Norbert, Rudolf és Ronald köszöntötték virágokkal és jókívánságokkal. Erre a jeles eseményre nem csak ők, hanem a távolabbi rokonok is eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek és örüljenek a családdal. Ida néni a mai napig minden nap, igaz nagyító segítségével, de kiolvassa a Bihari Naplót. Ezúton kíván az egész szerkesztőség jó egészséget és utólag is boldog születésnapot Novák Ida néninek.